"Csak várjatok" – dzsihádisták ezreit juttatta be Európába az Iszlám Állam?

"Csak várjatok" – dzsihádisták ezreit juttatta be Európába az Iszlám Állam?

Tömegesen juttatja be terroristáit az Iszlám Állam Európába – írja a Daily Express. 

A brit lap online kiadása a BuzzFeed portálra hivatkozik, amelynek egy neve elhallgatását kérő, az Iá-nak dolgozó embercsempész nyilatkozott. A harmincas éveiben járó férfi egy hónapok óta zajló titkos akcióról számol be, amelynek keretében a terrorszervezet a szíriai és iraki menekültek közé elvegyítve juttatja be harcosait Európába. Miután a határokon lényegében bárki átjuthat papírok nélkül is, a projekt egyelőre nagyon sikeres. 
 
A dzsihádisták kerülik a feltűnést, ugyanazon az útvonalon, ugyanazokat a nehézségeket és veszélyeket vállalva jutnak el az öreg kontinensre, mint a többi migráns. 

Menekültekként érkeznek, így egyből beengedik őket. A fejlett országok nagylelkűségét használjuk ki

 – mondta keresetlen, már-már pimasz őszinteséggel az IÁ embercsempésze. 
 
Állítása szerint  eddig már 

több, mint 4000 harcosukat sikerült becsempészniük Európába. 

A dzsihádista embercsempész állításait két török „kollégája” is megerősítette. Egyikük elmondása szerint ő maga egyedül több, mint tíz kiképzett IÁ harcost jutattott be menekültnek álcázva Európába. Néhányan csak a családjukat akarták meglátogatni, a többiek azonban azért mentek

hogy készen álljanak. 

Hogy mire, azt már az Iszlám Állam embercsempészétől kérdezték. Ő azt mondta, ez egy nagyobb hadművelet része, amelynek célja, hogy bosszút álljanak az Iszlám Állam elleni nyugati légicsapások miatt. „ha megtámadnak minket, mi is visszatámadunk.

Hírdetés

Csak várjatok” 

 – nyilatkozta a portálnak mosolyogva. 

„Az az álmunk, hogy nem csak Szíria, de az egész világ egy nagy muszlim kalifátus lesz. és meg is fogjuk valósítani”

– vallott ambiciózus céljaikról. 
 
A fickó egyébként nem ma kezdte a konspirációs szakmát. Korábban a szíriai titkosszolgálatnál dolgozott, innen állt át a dzsihádistákhoz. Illetve először még nem hozzájuk. 

Ki a terrorista?

A cikknek van egy félmondata, ami legalább annyira fontos lehet, mint az a fő mondanivaló. A dzsihádista embercsempésszel a

a Szíriai Szabad Hadsereg (FSA) egy volt tagjának közvetítésével vették fel a kapcsolatot, akivel korábban együtt harcolt a polgárháborúban.

Az elmúlt napokban komoly online cicaharc alakult ki egy szíriai keresztény Facebook-csoport körül, akik azt állították, hogy lelepleztek egy terroristát. Megosztottak egy fotót, amin az FSA egyik harcosa volt – ezúttal már menekültként Európában. Az Index és a 444 csípőból kamunak nevezte a hírt, mondván: az FSA a nyugat által is elismert, demokratikus Szíriáért küzdő szervezet, ők a polgárháború „jó fiúi”, akik az IÁ ellen is harcolnak. Tegnap megírtuk már, hogy ez ennyire azért nem egyszerű. Egy ernyőszervezetről beszélünk, amiben az aleppói nyugatos egyetemistáktól a hardcore iszlám fundamentalistákig nagyon sokféle erő képviselteti magát. Attól, hogy valaki a háború elején az FSA harcosa volt, korántsem jelenti, hogy később nem állt át az IÁ-hoz, vagy a legfeljebb fél fokkal kevésbé őrült, szintén kőkemény iszlamista Nuszra Fronthoz. 
 
Az Iszlám Állam BuzzFeed-nek nyilatkozó embercsempésze ezek szerint ehhez hasonló utat járt be. És ezzel messze nincs egyedül. 

Ezt akkor most miért?

Hónapok óta olvashatunk különböző találgatásokat arról, hogy a hatalmas migráns áradatban megbújhatnak dzsihádisták is – ám ez az első eset, hogy maga a szervezet ismeri ezt el. Az embercsempész az interjúhoz engedélyt kért feletteseitől, akik részletesen megmondták neki, mint mondhat el, és mit nem. Fontos kérdés, hogy miért beszélnek egyáltalán egy titkos akcióról? Ennek több oka is lehet. 
 
Az Iszlám Állam előszeretettel dicsekszik azzal, hogy mindenhol jelen vannak, és bárhol csapást mérhetnek a „hitetlenekre” Pár nappal ezelőtt tettek fel a Youtube-ra – egy azóta már törölt – videót, amelyben németül szólították fel németországi híveiket, hogy „menjenek ki az utcára, és öljenek meg minden hitetlent”. Valószínűleg elég kevés olyan dzsihádista akad, akihez csak német nyelven lehetne szólni. A felvétel célja nyilván elsősorban nem is az ő mozgósításuk volt – hanem a berlini, hannoveri és müncheni átlagpolgárok paráztatása: 

„ott vagyunk a ti közeletekben is, legközelebb talán ti lesztek az áldozataink”

A mostani információ csepegtetésnek is lehet hasonló, lélektani háborús célja. Pontosan ezért nehéz megmondani, mennyi igazság lehet a dzsihádista embercsempész szavaiban. Ám azt el kell ismerni az Iszlám Államot nagyon sok mindennel lehet vádolni – de azzal aligha, hogy a fenyegetéseit nem tartja be…


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »