Csak semmi pánik?!

Csak semmi pánik?!

Hírek – Matovič és a magyar betegség – valószínűleg négypárti kormány alakul – amikor a showman árnyékba kerül. Négy zenész, de csak egyetlen dudás  – Kolek Zsolt összefoglalója a kormányalakításról.

A Ma7 politikai magazinműsorában, a Nézőpontban az eredményekről Kolek Zsolt Öllös Lászlóval és Tokár Gézával beszélgetett. A magyar választók legalább tíz százaléka 1990 óta mindig szlovák pártra szavazott.

Piac – Pár héten belül újra összeülnek Európa államfői, hogy megállapodjanak a 2021 és 2027 közötti időszak költségvetéséről. Erről rengeteg vita van, miközben ennek többszöröse a nemzeti költségvetés, amelyről kevesebb szó esik – írja elemzésében Matus Tibor.

Téma – Pomichal Krisztián a világjárványoknak nézett utána. A spanyolnátha áldozatainak a száma ma sem ismert, óvatos becslések szerint 500 millió ember fertőződött meg. Ezzel kapcsolatban nincsenek olyan egyértelmű koordináták. A koronavírust először 2019. december elsején regisztrálták Kínában, Wuhan kórházaiban, de a helyi szakhatóságok csak december 27-én jelezték Pekingnek. Mire az államhatalom közbelépett, százával kezelték az ismeretlen eredetű tüdőgyulladásban szenvedő betegeket.
Január 31-én diagnosztizálták az első két beteget, két kínai turistát Rómában, három hétre rá gyakorlatilag az egész országot elérte a vírus. Az olasz közegészségügyi szakemberek szerint a nulladik páciensnek tartott két Milánóból érkezett kínai turista tünetmentesen hordozta körbe a vírust Rómában.
Szlovákiát sokáig elkerülte a vírus. Egy 52 éves férfinál diagnosztizálták először, Velencéből hazatért fiától kaphatta el a fertőzést. A koronavírus főként az idősek, a gyenge immunrendszerű, különböző krónikus betegségekben szenvedők körében arat.

Háttér – Somogyi Szilárd a mandátum nélkül maradt magyar párt szereplését elemzi. Ír a választási küszöb csökkentéséről és lehetséges egyéb megoldásokról.

Évforduló – Popély Gyula Gróf Esterházy János, a Felvidék mártír politikusa életét és munkásságát bemutató sorozatot indított. Esterházy 1901. március 14-én született Nyitraújlakon. A Magyar Párt elnöke volt, a pozsonyi törvényhozás egyetlen magyar képviselője.

Kultúra: A Pósfa zenekarból nem fogyott el a lendület, 10 éves fennállását ünnepli.

Kultúrtörténet: A magyar peptidkémia úttörője – Bruckner Győző
Őstörténet:
A nándorfehérvári csata

Nincs megegyezés a költségvetésről Rimaszombatban. Füleken parázs vita alakul ki a parkoló körül. A páciensek igényeire hangolódnak a lévai kórházban. Nagy Dorottya, egy farnadi karatéka sikerei.

Hírdetés

Zahovay Ernő zeneszerzőre emlékeztek Párkányban.  A hegedű sem tud hegedülni… – riport a helembai M. Nagy László fotóriporterrel. Végig kell menni az úton – Duncsák Attila festőművész napjai Kassán. Látogatás a Pozsonyi Egyetemi Könyvtárban.

Márciusban az olvasásé a főszerep – Lacza Ilona, a Csallóközi Könyvtár igazgatója nyilatkozik. Csöndben, hangyaszorgalommal – riport a borsi Szegedy Marikával. Pázmány Péter kutató-író Komáromban tartott előadást a magyarság délkelet-ázsiai rokonairól.

Gyógyír – Ébredjünk a természettel! – Tisztítókúrákkal tehetünk a máj és a bélrendszer működéséért.

Kertészkedő – Az amarillisz élete

Barangoló – Felvidéki barangolások a Hazajáróval Krasznahorkától Bényig

Életmód – Tavaszi megújulás: a szezon legjobb frizurái

Íz-lelő – Savanyú tojásleves és a zabpelyhes banánkenyér Vass Laura receptes könyvéből.

Szurkoló – Március első napjaiban Amszterdamban ülésezett az UEFA. A felvidéki kézilabda egyik büszkesége, Bízik Réka.

A TV műsor 2020. március 20-ig szól. A keresztrejtvényben Osho gondolatát fejthetik meg. A hátlapon Perény – Hím temploma látható.

Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg a lapot ITT.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »