Csak óvatosan az otthonteremtéssel!

Csak óvatosan az otthonteremtéssel!

Az alapkamat ötszörösét is fizetheti késedelmi kamatként az a család, amely három gyermeket vállalva 20 millió forintos családi otthonteremtési kedvezményt igényel, mégsem születnek meg a gyermekek. A büntetés a devizahiteles törlesztőrészlet-emelkedéshez hasonló jelenséghez vezethet, ha a mostani, rendkívül alacsony alapkamat a várható nemzetközi trendekhez igazodva jelentősen emelkedni fog. De más, félreértésekre okot adó kitételektől is hemzseg az új jogszabály.

Bajba kerülhet az, aki 10 + 10 millió forintos lakásépítési, -vásárlási támogatást, illetve hitelt igényel három gyermeket vállalva, de mégsem születnek meg a gyermekek – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a BankRáció.hu vezető elemzője. Gergely Péter felhívta a figyelmet, ez esetben a jegybanki alapkamat ötszörösének megfelelő büntetőkamattal kell visszafizetni a támogatást a határidő lejárta után 60 napon belül. Ez alól csak az kap mentességet, akinél méltányolható okból – meddőség, a házastárs halála, munkaképtelenné válás, a gyermek a terhesség 24. hete után halva vagy fogyatékosan születik – nem születnek meg a gyerekek.

Ha figyelembe vesszük, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) decemberben – 2008 után először – ismét emelte az amerikai alaprátát, akkor nagy a valószínűsége: csak idő kérdése, hogy a tendencia folytatódjon, s ekkor a Magyar Nemzeti Bank is kénytelen lesz emelni a jelenlegi 1,35 százalékos alapkamatot. S ha csak 3 százalékra nőne annak nagysága, akkor a felvett 10, esetleg 20 millió forintot 15 százalékos kamatos kamattal kellene visszafizetni. S bár érthető, hogy az ügyeskedőket akarják kiszűrni a szigorítással, azzal azért tisztában kell lenni, hogy csak úgy érdemes a maximális támogatást kérni, ha a család biztos abban, hogy képes teljesíteni a vállalt feltételeket. Például az is szerződésszegésnek minősül, ha elválik a házaspár.

Nem biztos, hogy újnak minősül

Félreértésre adhat okot továbbá, hogy új építésűnek azokat a lakásokat minősíti a jogszabály, amelyek építési engedélye 2008. július 1. után született, s az igény benyújtásáig a tulajdonos megkapta a használatbavételi engedélyt. Gergely Péter arra hívja fel a figyelmet, hogy sokan tévesen értelmezik ezt: azt gondolják, akkor is újnak minősül a lakás, ha egy korábbi tulajdonostól vásároljuk. Pedig csak az a lakás minősül újnak, amelyet az igénylő maga épít, vagy azt közvetlenül az építővállalkozástól vásárolja. Azaz hiába felel meg a fenti feltételeknek a lakás vagy ház, ha annak nem első tulajdonosa az ügyfél.

Sokak számára az sem világos, hogy a kedvezményes kamatozásra felvehető legfeljebb 10 millió forintos hitel kamatait pontosan miként számolják. Az elemző elmondta: a jelenlegi szabályozás módosításáról van szó. Jövő évtől nem a 6 százalék fölötti kamatrész fizetését vállalja át a költségvetés, hanem ezt a plafont csökkentik 3 százalékkal, azaz a 3 százalék fölötti teljesítés már az állam dolga.

Hírdetés

A korábban értékesített lakások beszámítása

Többeknek gondot jelent, pontosan miként lehet beszámítani a támogatás igénylésekor az 5 éven belül értékesített lakás árát. A szabályozás szerint ugyanis a vételárat teljes egészében bele kell forgatni a frissen vásárolt lakás árába, s csak az a fölötti részre lehet igényelni a támogatást. De mi a helyzet, ha kölcsön felvételével vette korábbi lakását az ügyfél? – Ebben az esetben a vételárból le kell vonni a hiteltörlesztésre kifizetett összeget, s a maradékot kell beleforgatni az új lakás vásárlásába, ennek figyelembevételével igényelhető a hitel.

Ha például 10 millió forintért adott el valaki egy lakást, amelyen 7 millió forintos hitel volt, akkor a kettő különbözetét, azaz 3 millió forintot kell belefizetni az új lakás árába, s az e fölötti részre kérheti az illető a támogatást, ha megfelel az egyéb feltételeknek. Abban az esetben is e szerint az elv szerint kell eljárni, amikor az eladott lakás ára kisebb, mint a visszafizetett hitel nagysága. (Sok egykori devizahiteles van ebben a helyzetben.) Vagyis ez esetben nincs mit beleforgatni az újonnan vett lakás árába, s így kell meghatározni az igényelt támogatás nagyságát.

Februártól lehet beadni az igényléseket

A jogszabályt ugyan január 1-jétől kell alkalmazni, hétfőtől azonban senki ne menjen ügyet intézni a kijelölt bankfiókokba, mert a pénzintézeteknek is fel kell készülniük az új szabályokra. Ezt igazolják a Hír TV tegnapi rejtett kamerás felvételei is, melyeken a banki ügyintéző még nem tudta megmondani, mikortól kapják meg az ügyintézésre vonatkozó szabályokat a központtól. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a támogatások közvetítéséhez a bankszektor megkezdte a szükséges előkészületeket: nekiláttak az adminisztráció átalakításának, az informatikai fejlesztéseknek, valamint az ügyintézők felkészítésének is – várhatóan februártól tudják majd igénylésüket beadni a bankfiókokban az érdeklődők.

A Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők egyetértenek abban, hogy a napokban bejelentett változtatás azért tesz igen nagy különbséget a használt és az új lakások támogatása között, mert a családok megsegítésén, a gyermekvállalás ösztönzésén túl a lakásépítés fellendítését is megcélozta a kormányzat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2015. 12. 31.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »