Csak Magyarország mondott dupla nullát

Az uniós képviselők elhalasztották a több tízezer menedékkérő tagállamok közötti elosztásáról szóló döntést. Mindazonáltal egy tagállam, Magyarország már jelezte, egyetlen menekültet és menedékkérőt sem kíván befogadni.

Egyelőre nem döntöttek Brüsszelben az uniós képviselők a menekültkvótáról, azaz a Görögország és Olaszország partjainál feltartóztatott több tízezer menedékkérő tagállamok közötti elosztásáról – írja az Euronews. Az Európai Unió 28 tagállama tavaly áprilisban a 700 líbiai menekült halálával végződő hajóbaleset után döntött úgy, hogy július végéig határoznak – ezt elhalasztották most az év végére. A halasztás a következőket jelenti: egyrészt a menedékkérők elosztása decemberre fejeződhet be, másrészt 40 ezer helyett 32 ezer ember sorsáról döntenek.

Hírdetés

Mint a migrációs ügyekért felelős biztos, Dimitrisz Avramopulosz elmondta, csalódott, hogy nem született meg a döntés, de az előrelépés tagadhatatlan, azonban a tagállamoknak tartaniuk kell magukat ígéretükhöz. Egyetlen olyan EU-tagállam van, amely „dupla nullát” mondott, azaz jelezte, hogy nem kíván befogadni egyetlen menekültet és menedékkérőt sem. Ez az ország Magyarország. „Meg kell érteni, hogy megvannak a maguk problémái, de azt is tudni kell, hogy ez milyen képet sugároz kifelé” – mondta Jean Asselborn, Luxemburg bevándorlási minisztere.

Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa a földközi-tengeri bevándorlási válság kezelésére június végén 89 millió eurós pluszkeretet szavazott meg, ráadásul 77 millió euróval növelte az erre a célra betervezett kifizetéseket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »