Csak kimondta Ukrajna: Teljesen le akarják állítani az Európába menő olaj- és gáztranzitot

Csak kimondta Ukrajna: Teljesen le akarják állítani az Európába menő olaj- és gáztranzitot

Ukrajnának teljesen le kellene állítania az Európába menő orosz gáz- és olajtranzitot. Erről beszélt Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője az Europszka Pravda ukrán lapnak adott interjújában. Jermak a pletykák szerint Ukrajna jelenlegi legbefolyásosabb személyisége, egyesek szerint még Zelenszkijnél is több hatalmat összpontosít a kezében. Nem mellesleg, amerikai és brit beágyazottságú politikus.

EP: Teljesen meg kell állítanunk az orosz olaj és gáz tranzitját [Európa felé]? – hangzott a kérdés az interjúban, mire Jermak válasza:

„A jövőben biztosan. Hogy pontosan mikor, aszt nem tudom megmondani, nem vagyok a terület szakértője. De biztonságpolitikai szempontból azt mondhatom: mindent meg kell állítani, ami lehetővé teszi az orosz katonai gépezet működését”

fogalmazott Jermak.

Azt állította, hogy a Lukoil elleni szankciós intézkedések egyetlen európai ország ellen sem irányulnak.

Hírdetés

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter ugyanakkor korábban felhívta a figyelmet, hogy a német és lengyel olajellátások mögött álló orosz cégekkel szemben Ukrajna nem szigorította a szankciókat, ami arra utal, hogy az intézkedés célpontjai Magyarország és Szlovákia voltak.

Jermak mindenesetre elég homályos választ adott a Lukoil szankcionálására adott válaszában:

„Először is, nem szabad a szankciós politikát meggyengíteni. A szankciók működnek. Oroszországnak és hadigépezetének a szankciók biztosan kárt okoznak és minden évvel több kárt fognak okozni. Szóval a szankciók enyhítéséről szóló vitának csak akkor lesz létjogosultsága, ha Oroszország kivonja csapatait Ukrajnából és véget vet agressziójának”

mondta Jermak.

Mi azért hozzátesszük, hogy egy szankciós politika akkor mondható sikeresnek, ha jobban árt a szankcionált félnek, mint a szankciót kivető félnek. Ez az európai és ukrán szankciók esetében sem teljesül. Európa többet veszít, amit a deindusztrializáció és a versenyképesség rohamos leépülése is jelez. Ukrajna is veszít, hiszen csak a gáztranzit egymilliárd dolláros bevételt jelent számára. Az más kérdés, hogy a brit és amerikai gazdasági érdekeknek a képlet már jóval előnyösebb…

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »