Csak jeget esznek – fejtette meg Izland problémáját Duterte elnök

A határozott kábítószer-ellenes háborúja miatt ENSZ-vizsgálatot kezdeményező Izlandot állította pellengérre pénteken Rodriguo Duterte Fülöp-szigeteki elnök, mondván, hogy egész Izland tiszta jég, s mivel – mint fogalmazott – ott csak „jeget esznek”, nem is érthetik meg az ő országának problémáit.

„Mi Izland problémája? Csak a jég. Ez az önök gondja. Túl sok jegük van, és ott nincsenek olyan napfényes napok, mint itt” – mondta Duterte megyei vezetők előtt mondott beszédében.

„Szóval értik, hogy ahol nincsen bűn, nincsen rendőr sem, és csak jeget esznek” – mondta, hozzáfűzve: „Nem értik a Fülöp-szigeketek társadalmi, gazdasági és politikai problémáit”.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa csütörtökön Izland által beterjesztett határozatot szavazott meg arról, hogy előzetes vizsgálatot indít a Fülöp-szigeteki drogellenes háborúban meggyilkolt ezrek ügyében. A határozat értelmében Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa 2020 júniusára jelentést készít a Fülöp-szigeteki helyzetről.

Hírdetés

A droggyilkosságok ügyében a hét elején ENSZ-vizsgálatot követelt a londoni székhelyű Amnesty International. Jelentésében a szervezet azt állította, hogy az elmúlt három évben a Fülöp-szigeteken a gyilkosságok módszeressé váltak, és a hatóságok nem vonták felelősségre az elkövetőket. A "jogvédők" azzal is megvádolták Manilát, hogy szándékosan félretájékoztatja a nemzetközi közösséget.

A Duterte drogháborújában meghaltak számát pontosan nem lehet megállapítani. A rendőrség adatai szerint letartóztatási kísérletek közben 6 ezer embert öltek meg, akik fegyverrel harcoltak a rendvédelmi szervek ellen, "emberi jogi aktivisták" szerint a droggal kapcsolatos halálesetek száma összességében a 27 ezret is elérheti.

Felforgató szervezetek szerint a kivégzések, becsempészett bizonyítékok, meghamisított jelentések tervszerűen működtek, és az állam nem hajlandó vizsgálatot indítani a három éve folyó megtorlások során a rendőrség által rendszeresen elkövetett visszaélések ügyében.

Duterte szóvivője, Salvador Panelo pénteken kijelentette, hogy Izland hamis információk, álhírek alapján, és a Duterte ellenzőinek, illetve az elfogult médiának a kijelentéseire alapozva nyújtotta be a határozattervezetet.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »