Csak feltételekkel maradhat fenn az üzemanyag-árstop

Csak feltételekkel maradhat fenn az üzemanyag-árstop

A kis kutak a héten sem kapnak üzemanyagot. Közben a nagyobb láncok is korlátozásokat vezetnek be. A sofőrök egy része így kénytelen több kutat körbejárni, hogy megteljen a tank. Közben a Magyar Ásványolaj Szövetség emlékeztet: már most komoly ellátási problémák vannak.

„Azt gondolom, a kormányzatnak is el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban” – nyilatkozta az ATV-nek Grád Ottó, a szövetség főtitkára.

Balogh József energetikai szakértő szerint, ha marad a benzinárstop, a fogyasztás tovább fog emelkedni, ugyanakkor nem lesz elég finomítói kapacitás, ha pedig bármi történik a barátság kőolajvezetékkel, már az alapanyag is hiányozni fog. „Szerintem decemberben azt át kell majd gondolni, hogyan tovább” – fogalmazott a csatornának.

A Mol jelezte, tanker autóik folyamatosan úton vannak, és az exportra szánt üzemanyag mennyiségét is korlátozták. Az olajvállalat hozzátette: a normál időszakokhoz képest most 15-20 százalékkal több üzemanyagot szállítanak partnereiknek, miközben a Dunai Finomító egy korábban kezdett karbantartási munka miatt továbbra is csökkentett kapacitással üzemel.

Hírdetés

Az ATV a Miniszterelnökségnél is érdeklődött, terveznek-e változtatást az üzemanyag-ársapkával kapcsolatban az év végén. Azt a választ kapták, hogy január elsejétől csak akkor tudják fenntartani a benzinárstopot, ha

  • az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan,
  • a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik.

„A kormány természetesen továbbra is mindent megtesz a biztonságos üzemanyag-ellátás érdekében” – írták.

Nyitókép: Jung Getty/Getty Images

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »