Csak díszlet, de akkor is jó látni: gépfegyveres Humveek fogadják a határsértőket

Csak díszlet, de akkor is jó látni: gépfegyveres Humveek fogadják a határsértőket

A Magyar Honvédség csúcseszközeinek számító Humvee terepjárókat rendelték a szerb-magyar határra, lövegtornyukon gépfegyverrel. A páncélozott harci járműveket az amerikai hadsereg adományozta Magyarországnak a tálibok elleni harchoz, legutóbb 2011-ben kaptunk 14 darabot. Korábban ezeket legfeljebb az afganisztáni magyar kontingensről szóló képeken láthattuk – írja a szerdai Népszabadság.

A Humveek bevetése arra utal, hogy a kormány a legjobban képzett afganisztáni veteránokat is kirendelte a határzárhoz. A hadsereg elitegysége, a Bercsényi László Zászlóalj, amely a Humvee-ket kapta, többször került tűzharcba, amikor Afganisztánban harcolt az amerikaiak oldalán.

Hírdetés

Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter egy kérdésre adott válaszában elismerte, hogy a kerítésépítésnél a Bercsényi zászlóalj tagjai is feltűntek, de azt nem mondta, hogy milyen céllal. A lap úgy tudja, a kerítésépítés és határvédelem miatt a honvédeknek ősszel tilos szabadságra menniük.

A lap honvédségi forrása szerint a terepjárók inkább "látványelemként" vesznek részt a határ védelmében: bekerülnek a nemzetközi sajtóba, és ezáltal elriasztják a bevándorlókat.

(Népszabadság – HVG nyomán, képek: MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »