Csak az elrettentő képek hatásosak, különben vég nélkül esszük a chipset

Csak az elrettentő képek hatásosak, különben vég nélkül esszük a chipset

Az elrettentő képek jóval hatásosabbak, mint a figyelmeztetések, amelyek az egészségtelen táplálkozás, például a gyorséttermi ételek fogyasztásának veszélyeire hívják fel a figyelmet – derült ki egy ausztrál kutatásból.

– hangsúlyozta Stefan Bode, a Melbourne-i Egyetem kutatója. Hozzátette: „kutatásunk megvilágította azokat az agyi mechanizmusokat, amelyek alapul szolgálnak ahhoz, hogy a figyelmeztetések hatásosak legyenek az ételválasztásban”.

A kutatásban éhes résztvevőknek 50 különböző rágcsálnivaló – chipsek, csokiszeletek, kekszek, magvak, zöldségek és gyümölcsök – színes képét mutatták. Ezután arra kérték őket, értékeljék egy skálán, mennyire szívesen fogyasztanák el az adott ételt a vizsgálat végén.

Hírdetés

Egy beteg szívet vagy holttestet bemutató képpel kombinált negatív szöveg

– írták a kutatók a NeuroImage: Clinical and Appetite című tudományos lapban megjelent tanulmányukban.

A kutatás segített azonosítani azt, hogy az üzenetek közül melyek a leghatásosabbak az egészséges ételválasztás ösztönzésében – mondta el Helen Dixon, a tanulmány társszerzője. Dixon felszólította az ausztrál hatóságokat, hogy tökéletesítsék és tegyék kötelezővé az ételek egészségességére 2014-ben bevezetett értékelő rendszert, hogy jobb döntésekre bátorítsák a fogyasztókat.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »