Csak az abszolút többsége kérdéses az új-zélandi magzatgyilkos muszlimölelgetőnek

Bezártak a szavazóhelyiségek, és megkezdődött a szavazatok összeszámlálása szombaton helyi idő szerint este Új-Zélandon, ahol parlamenti választásokat tartottak.

A közvélemény-kutatások szerint a jelenlegi miniszterelnök, Jacinda Ardern vezette baloldali-liberális Munkáspárt kényelmes többséggel végez az élen.

Hírdetés

Az egyedüli kérdés, amire a szavazóhelyiségekből kilépők megkérdezésén alapuló (exit-poll) felmérések sem tudtak egyértelmű választ adni, az volt, hogy a pártnak sikerül-e 50 százalék fölötti eredményt elérnie. Ez azt jelentené, hogy a Munkáspárt önállóan, koalíciós partner nélkül alakíthatna kormányt, ami azóta nem sikerült egyetlen pártnak sem, hogy Új-Zélandon 24 éve bevezették az arányos választási rendszert.

A 40 éves miniszterelnök a kampányhelyszínek többségén olyan fogadtatásban részesült, mint egy rocksztár. A kisgyerekes anya népszerűségét többek között azzal alapozta meg, hogy kormánya sikeresen kezelte a koronavírus-járványt: az ötmillió lakosú szigetországban jelenleg nincs járvány, nincs érvényben sem maszkviselési, sem távolságtartási kötelezettség.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »