"Csak akkor maradhatunk meg, ha van hadseregünk" – kiderült, hogy még a kormány is tudja, csak éppen nem tesz szinte semmit ennek érdekében

A Himnusz hangjaira, katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-i állami ünnepen a Parlament előtti Kossuth Lajos téren csütörtök reggel.

A központi ünnepi rendezvények nyitó eseménye esőben zajlott. Az ünnepségen részt vett Áder János köztársasági elnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a kormány több tagja, köztük Hende Csaba honvédelmi miniszter, valamint közéleti személyiségek, a diplomáciai testület tagjai és katonai attasék.

Áder szerint sem érvényesek már a 20. századi megoldások

Az államfő szerint "a haza minden előtt" fundamentumot előtérbe helyezve, közösen kell megteremteni a polgári demokráciánk új, 21. századi biztonságát. Biztonságunk megteremtése ránk vár, hazánk valamennyi polgárára – hangsúlyozta a köztársasági elnök a honvédtisztek augusztus 20-ai, ünnepélyes avatásán elmondott beszédében, kiemelve: "világunk egyre kevésbé hasonlít régi, megszokott önmagára".

Tíz évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy egy évtizeden belül visszatér a hidegháború veszélye Európába, hogy recsegni-ropogni kezd az euróövezet, hogy olyan népvándorlás indul, amelynek következményeként Magyarország határait is százezrével ostromolják a bevándorlók – mutatott rá Áder János.

Az államfő példaadónak nevezte Szent István és az őt követő királyaink azon célját, hogy biztonságos és időtálló államot teremtsenek a magyarságnak. A magyarok nemzedékei pedig mindig megtalálták a módját ezen örökség megújítására, küzdelmeire pedig csak a maga erejére számíthatott – fűzte hozzá.

A tatárjárás, a törökök pusztítása vagy az első világégés és a második világháború utáni nemzedékek egyaránt kivették a részüket a munkából, újra és újra megteremtve a biztonságot – idézte fel az államfő -, "hogy legyen országunk, amelyre mindig számíthatunk, és legyen hazánk, amely mindig számíthat ránk".

A köztársasági elnök szerint bár a NATO-hoz és az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk után joggal remélhettük, hogy már nem kell külső fenyegetettséggel számolni, és Magyarország a jólét megteremtésében is felzárkózhat a nyugati országokhoz, ám a pénzügyi, valamint az elmúlt évtizedben lezajlott politikai, társadalmai válságok rámutattak arra, hogy mindez illúzió.

Az Európai Unió olyan kihívásokkal került szembe, amelyekre már nem érvényesek a 20. századi megoldások, az elmúlt évek társadalmi, politikai, gazdasági és környezeti változásai pedig alapjaiban érintik mindennapjainkat – értékelt Áder János. "Ki gondolta volna, hogy jöhet olyan idő, amikor egy terrorista latorállam sakkban tarthatja a fél világot?" – tette fel a kérdést.

A köztársasági elnök a fenyegetettségek közé sorolta a klímaváltozás háborús konfliktusokat is kiváltó hatásait, de szólt a megélhetési gondok miatt is bekövetkezett népvándorlásról is.

Áder János megítélése szerint ugyanakkor a 21. századi biztonság megteremtéséhez semmit sem kell megtagadnunk abból, amiben idáig hittünk, vagy megtagadnunk törekvéseink helyességét.

Hírdetés

A felelősség azonban nem hárítható másra: a biztonság megteremtése politikusokra, intézményekre, a gazdasági élet szereplőire, az egyházakra, a civilekre és a családokra egyaránt vár – jelentette ki.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: szakítani kell a közönnyel, az "úgysem rajtam múlik" mentalitással is. "Rajtunk múlik, hogy a helyi közösségek megtartó erejét veszélyeztető törekvéseknek ellenállunk-e, rajtunk múlik, hogy megvédjük-e környezetünket, óvjuk-e vizeinket, erdeinket, termőföldjeinket, s az éltető levegőt" – hangoztatta Áder János.

Elméletben Hende is tudja: "csak akkor maradhatunk meg, ha van hadseregünk"

Magyarország évezredes története bizonyította, hogy csak akkor maradhatunk meg, ha van hadseregünk, honvédségünk – hangoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter az augusztus 20-i katonai tisztavatáson tartott köszöntőjében, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren csütörtökön.

Amely országnak jó hadserege van, le tud ülni a nemzetközi tárgyalóasztalhoz – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: van mihez segítséget kérnie, van miből segítséget adnia.

Hende Csaba azt mondta: a haza védelme és nemzetközi kötelezettségeink teljesítése érdekében a jövőben emelkedik a honvédelmi költségvetés. Ebből "elkötelezetten" fejlesztik a haderőt, jelentős haditechnikai fejlesztések kezdődnek. A miniszter szólt arról is, hogy a Magyar Honvédség életében július elsejével új időszámítás kezdődött, elindult a katonai életpályamodell, amelynek részeként júliustól átlagosan 30, 2019 januárjáig pedig összességében átlagosan 50 százalékkal emelkednek a honvédelmi illetmények.

A Magyar Honvédség részt vesz a közös védelemben – mondta Hende Csaba. Ennek nyomán a magyar katonák többek között részt vesznek a szlovén, az észt, a lett és a litván légtér védelmében, segítik a balkáni nemzetek biztonságának stabilitását, és segítenek abban is, hogy Afganisztán és Kurdisztán lakói is "megtalálják a békét".

A miniszter felidézte, az elmúlt két évben is azt mondta a tisztavatásokon: "nem tudjuk, mit hoz a következő esztendő". Évről évre olyan változásokkal kellett szembesülni, amelyeket korábban el sem tudtunk képzelni – folytatta, példaként említve, hogy az országtól keletre polgárháborús állapotok vannak, míg délebbre "vallási fanatizmusban tobzódó" terrorállamot látunk.

A miniszter a katonai esküt tévő fiatalok előtt hangsúlyozta, hogy a magyarságért, a nemzetért érdemes dolgozni, ha kell harcolni.

Az idén 94 honvédtisztjelölt tette le katonai esküjét. Ennek részeként, folytatva a 2011-ben újraindított ludovikás hagyományt, fogadalmukat kardrántással, "a hazáért mindhalálig!" felkiáltással erősítették meg.

A tisztavatás programja a Magyar Honvédség Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegysége zenekarának műsorával, majd különleges díszelgő csoportja bemutatójával kezdődött. Ezt követően a Himnusz hangjaira felvonták Magyarország lobogóját a Parlament előtt.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Nagy szerencséje van Európának Hendével: az ő vezetésével fogjuk felszámolni a nyugatra irányuló embercsempészetet


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »