Csak a zsidók személyiségi jogai számítanak, a rájuk vigyázó németekéi a legkevésbé sem

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) hétfőn interneten közzétette az egykori auschwitzi munkatábor mintegy nyolc és fél ezer őrének szinte teljes listáját, amely az első ilyen adatbázis a világon. E névsorból kiindulva más lágerek személyzetének listáit is nyilvánossá teszik.

Az adatbázisban az egykori lágerőrök, SS-tagok személyes adatai, szolgálati azonosítói, egyes esetben fényképei szerepelnek. Azon személyek esetében, akik ellen a második világháború után per indult, az erre vonatkozó iratok másolatait is elérhetővé tették. A listán szereplők közül több tucatnyian élnek még. Az adatbázis az IPN krakkói részlegében 2011 óta folytatott kutatás eredménye. Alapjául a nyugat-lengyelországi Bydgoszcz székhelyű Nagy Kázmér Egyetem (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego) történészprofesszora, Aleksander Lasik által összeállított lista szolgált, amelyen az 1939 és 1945 között a több német táborban tevékeny, mintegy 25 ezer SS-tag szerepel.

Hírdetés

Az IPN igazgatója, Jaroslaw Szarek a hétfői krakkói sajtóértekezleten kilátásba helyezte: e névsorból kiindulva más lágerek személyzetének listáit is nyilvánossá teszik. Szarek aláhúzta: a közzétett névsor "tájékoztató jellegű". Adatai arról tanúskodnak, kit és milyen időszakban alkalmaztak az auschwitzi személyzet soraiban. A listán szereplők többsége a Harmadik Birodalom területéről kivezényelt németek, de Németország által megszállt, illetve szövetséges államokból származó, magukat német nemzetiségűeknek mondó személyek is találhatók rajta.

(MTI korrigálva)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »