Csak a polgármester nem érezte a szennyvízbűzt a vásárosnaményi Tisza-parton

Csak a polgármester nem érezte a szennyvízbűzt a vásárosnaményi Tisza-parton

2018-ban naponta borították ide a Szilva fürdő derítőjébe a szennyvizet legalább három hétig. Mindenki érezte a bűzt itt a fürdőnél és a szupermarket környékén

– mondta az Alfahírnek a vásárosnaményi Bogányi Euridike, aki 2018-ban feljelentést is tett az rendőrségen.

Alfahír

Vásárosnamény egy részén és a város környékén sok helyen, szippantós kocsi üríti a szennyvizet. Azonban 2018-ban és még utána is sok alkalommal, az ürítéssel megbízott Beregvíz Kft. az ott élők elmondása szerint nem a közeli szennyvíztelepre vitte a folyékony veszélyes hulladékot, hanem a Tisza partjához közeli Szilva fürdő derítőaknájába. Innen a szennyvíz a termálvízzel együtt egyenesen a Tiszába ömlött.

Tizenötezer forintba kerül a szippantás, de számla nélkül, zsebből-zsebbe, hatezer forintért viszi a szippantós a szennyvizet, ami aztán sokszor itt kerül a folyóba

– közölte Bogányi Euridike.

A vásárosnaményi Szilva fürdő derítő aknájából a közeli Tiszába ömlik a szennyvíz
Adorján Béla

A penetráns bűz ugyan mindenkinek feltűnt, és nagyon sokan tudták, hogy a szippantással megbízott Beregvíz Kft. a helyi szennyvíztelep helyett, a fürdő derítőjén keresztül, gyakorlatilag a Tiszába önti a szennyvizet, de sem Filep Sándor fideszes polgármester, sem pedig a rendőrség nem tett semmit. A nyomozás is csak a feljelentések után kezdődött meg és egyáltalán nem biztos, hogy eljut-e a minden tekintetben bűzlő ügy a vádemelésig.

Amikor megkérdeztem, hogy itteni lakosként bemehetek-e a szennyvíz telepre érdeklődni, a rendőrök azt mondták, nem mehetek be, sőt még drónnal sem vehetek fel semmit, mert még az is illetéktelen behatolásnak minősül

– idézte fel Bogányi Euridike.

Ez legalább százezer embert érintő feltételezhető bűncselekmény

– mondta el lapunknak Adorján Béla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés jobbikos képviselője, miután a rendőrségen tanúként hallgatták meg az üggyel kapcsolatban.

Adorján Béla
Alfahír

Hírdetés

Én már 2018-ban önkormányzati képviselőként utána járni az okoknak és a lehetséges következményeknek. Ez utóbbit még nem sikerült megállapítani, ami pedig az okokat illeti, közérdekű adatigénylések sorával, műszaki adatokkal, be lehetett azonosítani ezt a gócpontot. A város más pontjain végzett mintavételek és az itt a fürdőnél lévő derítőaknánál vett minta alapján egyértelműen meg lehetett állapítani, hogy itt a fürdőnél rendellenesség történt.

A vásárosnaményi Szilva fürdő derítő aknája
Alfahír

Adorján Béla szerint ez azt jelenti, hogy a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV Zrt.) kezelésében álló szennyvíztelep nem tudta biztosítani a határértékek alatt kibocsájtott szennyvíz minőségét.

Ezért a Katasztrófavédelem, környezetvédelmi bírsággal sújtotta vásárosnaményi szennyvíztelepet 2018-ban is, ennek összege 2020-ban pedig már 19 millió 200 ezer forintra nőtt

– tette hozzá Adorján Béla, aki a rendőrségnek megmutatta a Beregvíz Kft. éves beszámolóit is amit a városi közgyűlés kormánypárti többsége fogadott el.

A városi szennyvíztelep elvben zárva volt, de az elhagyatottnak tűnő terület kapui szélesre voltak tárva.

A vásárosnaményi szennyvíztelep
Alfahír

Megkérdezni senkit nem lehetett, mert egy lelket sem lehetett látni a vásárosnaményi szennyvíztelepen.

Felhívtuk Filep Sándor fideszes polgármestert, hogy megtudjuk mit tud a helyi szennyvíztelep bírságáról, illetve a Beregvíz akciójáról amikor az összegyűlt szennyvizet az aknába engedték, de a város vezetője nem kívánt nyilatkozni. 

Idézzük a rövid beszélgetést:

– Ma indítottak nyo,mozást a helyi vízművel kapcsolatban, hogy szabálytalanul eresztették le a szennyvizet, itt a fürdő melletti aknába.
– Nem kívánok ezügyben nyilatkozni, semmiféle információval nem rendelkezem, én nem kaptam semmiféle jelzést a rendőrségtől, tehát a … nyugodtan kérdezzék a rendőrség illetékeseit, nekem erről nincs információm. A városban én semmiféle ilyen dologról nem tudok.
– És a Beregvíz beszámolójával kapcsolatban?
– A Beregvíz beszámolójával kapcsolatban nem tudom, hogy milyen felvetése lehetne, hiszen a Beregvíz beszámolója az most jelenleg van az asztalon, a mostani. És nem tudom, hogy mire gondolnak.
– A 2019-esben?
– Uram! Ön komolyan gondolja, hogy … május hanyadika van? 13-án én most a 2019-es beregvizes beszámolót soronként el fogom tudni mondani önnek. Az a beszámoló teljesen rendben volt. A képviselő testület, ha jól emlékszem, tudomásul vette. Én ennyit tudok mondani…
– Ketten nem szavazták meg: az alpolgármester, meg az Adorján képviselő úr.
Ekkor szakította meg a hívást Filep Sándor polgármester.

Lehet, hogy a polgármester nem tudott a Beregvíz szennyezésről, de a vásárosnaményiek igen és hivatalosan most már a rendőrség is értesült az ügyről. Nem lehet ugyanakkor a dolog politikai részétől sem elvonatkoztatni.

Mi már korábban a költségvetési vita során benyújtottunk a parlamentnek egy módosító javaslatot, hogy a korszerűtlen és elavult vásárosnaményi szennyvíztisztítót egy milliárd forintból újítsák fel

– idézte fel az Alfahírnek a szennyvíztelep nyomán kialakult helyzetet Gyüre Csaba a térség egyetlen ellenzéki országgyűlési képviselője.

Gyüre Csaba Jobbik
Alfahír

A Jobbikos képviselő elmondta, a költségvetési bizottság nem szavazta meg a javaslatot, de ami még lényegesebb, Tilki Attila a térség megválasztott fideszes képviselője sem szavazta meg a kezdeményezést.

Még Tilki Attila is ellene szavazott! Pedig már csak az túrizmus és a vidék fejlesztése miatt is nagyon fontos lenne, ha a szennyvíztisztítót korszerűsítenék. A szennyezéssel összefüggő ügy pedig felveti még a szándékos környezetkárosítás, illetve a költségvetési csalás bűntettét, de ezt már a rendőrségnek és az ügyészségnek kell kideríteni

– tette hozzá Gyüre Csaba.

Vásárosnamény és egészében a Felső-Tisza-vidék nem is olyan régen a vízi és horgász túrizmus egyik legjelentősebb térsége volt. Ez az ott élőknek megélhetést biztosított, az aktív, vagy passzív pihenésre vágyóknak pedig kellemes élményeket. Azonban a Románia és Ukrajna felől minden nagyobb áradáskor megjelenő kommunális és ipari szennyezés miatt egyre kevesebben jönnek.

A probléma régi és nemzetközi jellegénél fogva a megoldás sem egyszerű. Csakhogy a vásárosnaményi környezetszennyezés egy olyan helyi ügy, amely, ha nem is évtizedek óta húzódik, hanem csak két-három éve, de mégis csak most kezdett el nyomozni a hatóság. A helybéliek pedig csak remélni merik, hogy legalább a nyomozás lezártáig nem eresztenek újabb és újabb tartály szennyvizet a szőkének már nem, hanem sokkal inkább barnára hasonlító Tiszába.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »