Csak a nagykövet vonult ki a göteborgi megnyitóról

Téves volt az Index információja, a Balassi vezetője végigülte a Magyarországot kritizáló beszédet, az államtitkár pedig ott sem volt.

Egymásnak ellentmondó hírek kezdtek el terjedni a göteborgi könyvvásár megnyitójáról. Hazánk a díszvendég a könyves mustrán, amit néhány svéd értelmiségi nem nézett jó szemmel. Többek között Magyarország menekültekkel kapcsolatos politikáját kritizálták, de a megnyitón beszédet tartó orosz–amerikai emberi jogi aktivista és író, Masha Gessen ennél tovább is ment: azt mondta, Magyarországon zaklatják a romákat és a zsidókat.

A beszédben ő is bírálta Magyarország menekültpolitikáját: elkeseríti, hogy egy színpadon kell állnia magyar kormány képviselőivel. Makkay Lilla nagykövet ekkor vonult ki a teremből, a Balassi Intézet főigazgatója, Hammerstein Judit azonban a híradásokkal szemben a helyén maradt, Íjgyártó István kultúrdiplomáciáért felelős államtitkár pedig ott sem volt a hivatalos megnyitón, mert a repülője nem szállt fel időben.

Hírdetés

Hammerstein Juditot telefonon értük el. Szerinte a helyzet kiélezettebbnek tűnik a magyar sajtót olvasva, mint a helyszínen. A programok elmondása szerint rendben zajlottak, további tiltakozó akció csak egy volt, amikor a magyar standot megnyitották. Itt négy-öt aktivista „Hátat fordítunk Magyarország menekültpolitikájának” feliratú táblát tartott, és valóban hátat fordított a megnyitónak.

A magyar standhoz több svéd látogató odajött elnézést kérni, amiért ilyen akciók helyszíne lett egy kulturális esemény

– mondta Hammerstein.

Szerinte a stand tetszik a közönségnek, eddig minden program sikeres volt, és a tiltakozásokról szóló hírek túl vannak dimenzionálva.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »