Cozmin Gușã: Tõkés nem forradalmi hõs, hanem a magyar titkosszolgálat embere volt

Cozmin Gușã: Tõkés nem forradalmi hõs, hanem a magyar titkosszolgálat embere volt

Cozmin Gușă kĂśzĂŠleti szereplő 1989-es forradalmi gondolatait az Evenimentul Zilei idĂŠzi, ahol kĂźlĂśn kiemelik a TőkĂŠs LĂĄszlĂł szemĂŠlyĂŠről kapcsolatos meglĂĄtĂĄsait is.

Annak ellenĂŠre, hogy TőkĂŠst a temesvĂĄri esemĂŠnyek egyik kulcsfigurĂĄjĂĄnak tekinti, Gușă ĂĄllĂ­tĂĄsa szerint TőkĂŠs nem hős, hanem a magyar titkosszolgĂĄlat egyik befolyĂĄsos alakja volt, akinek igen nagy szerep jutott az 1989-es decemberi tĂśrtĂŠnĂŠseknĂŠl. Ceauşescunak mennie kellett, de mĂŠg fontosabb volt az, hogy ErdĂŠly egy ideig megszerezze fĂźggetlensĂŠgĂŠt majd Ăşjra MagyarorszĂĄghoz csatlakozzon – mondta.

Hírdetés

Külön kiemelte Dan Andronic hétfői publikációját, amely szerinte haladéktalanul fényt vet a református lelkész egykori ügynöki szerepére, akinek elsődleges küldetése nem a diktatúra ledöntése volt, hanem hogy Erdélyt elszakítsa Romániától.

“Nagyon zavart engem, hogy eddig egyetlen romĂĄn tisztsĂŠgviselőnek sem volt mersze erről beszĂŠlni. CsalĂłdott voltam, mert Johannis ĂşjravĂĄlasztĂĄsa egy olyan remĂŠnyt sugallhatott egyeseknek, akik Ăşgy vĂŠlik, hogy RomĂĄnia „szĂśgletes” ĂĄllam lehet a BalkĂĄn ezen rĂŠszĂŠn – fejezte be gondolatait Gușă.(evz.ro)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »