Covidos vagyok, segítsenek! 

Covidos vagyok, segítsenek! 

Kicsit tanácstalan vagyok. Nem tudom, mikor teszek jót. Ha betegen mászkálok vagy ha várok még – ezt a dilemmáját osztotta meg a Győr összefog Facebook-oldalon egy hölgy, és tanácsot kér. Elgondolkodtató, hogy másfél évvel a járvány kitörése után is sok a bizonytalanság, ami az eljárási rendet illeti.

Szeretném megkérdezni, hogy Győrön belül mi az eljárásrend a következő esetben: Covidosként szeretném, ha megvizsgálna egy orvos, hogy esetleg tüdőgyulladás is fennáll-e. Október 16-a óta itthon fekszem. Hol jobb, hol rosszabb. Elkezdett fájni a hátam és többet köhögök. Esetleg létezik olyan, hogy magánorvos házhoz jön és megvizsgál? Azt az infót kaptam, hogy a járványügyi szakambulanciát vegyem igénybe beutalóval vagy anélkül. De jobban örülnék, ha itthon meghallgatná valaki a mellkasom. Vagy ilyenkor jobb a tüdőszűrés mert az a biztos? Nem szívesen vezetnek autót, mert elég gyenge vagyok. De a mentősöket se ugráltatnám, mert biztos van az enyémtől sürgősebb eset is. Kicsit tanácstalan vagyok. Nem tudom, mikor teszek jót. Ha betegen mászkálok vagy ha várok még. 

Hírdetés

A hozzászólásokból kiderül, hogy nem egyértelmű a kép. Háziorvos, mentő vagy egyenesen az ambulancia? 

A Győri Új Szó nevében szakembert (szakorvost) kérdeztünk meg – mit tegyen egy covidos beteg ebben az állapotban? Válasza alapján a háziorvost kell felhívnia, s mivel igazoltan koronavírusos beteg, azért semmiképp sem tanácsolja, hogy rendelési időben jelenjen meg a többi páciens között. Két megoldás van ilyenkor: a háziorvos vagy kimegy hozzá, vagy rendelési idő után ad időpontot a betegének, s ekkor megvizsgálja. Amennyiben az állapota indokolja, valóban beutalhatja a kórházba röntgenre – ekkor a covid ambulancián kell kezdeni. Az orvos arra figyelmeztetett, hogy amennyiben fulladni kezd a beteg, azonnal hívjon mentőt. A hivatalos válasz tehát tulajdonképpen az egyvelege annak, amit az olvasók tanácsoltak a betegnek. Sokkal, de sokkal könnyebb lenne a helyzet, ha erről egyértelmű tájékoztatást kapnának az emberek – itt a negyedik hullám, s még mindig nem késő.  

Egyre több a beteg, egyre több embernek kellene tudnia, hogy mi ilyenkor a teendő.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »