Covid-nyomozócsoport jön létre a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal berkein belül

Covid-nyomozócsoport jön létre a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal berkein belül

Nyomozócsoportot hoz létre a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal (ÚBOK) a Covid-19-járvány kezelésére hozott állami intézkedések kivizsgálására – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter.

A Covid-nyomozócsoport a korrupcióellenes részlegen jön létre, és átveszi a már korábban indított eljárásokat is. A sajtótájékoztatón Ľubomír Solák országos rendőrfőkapitány is részt vett.

A miniszter elmondta,

a csoport négy fő területre fog összpontosítani. Az első a mobil oltópontok létrehozására fordított közpénzek felhasználása.

A miniszter szerint átláthatatlan volt a folyamat, és elsősorban az állami pénzeket elosztó személyekhez közeli emberek jutottak támogatáshoz.

„Minden jel szerint egy-egy tesztelőpontra, melyek fenntartása havonta akár 30 ezer euróba is belekerült, mindennemű feltételek nélkül ítéltek meg támogatásokat. A mindannyiunk adójából kifizetett támogatások odaítélésének ellenőrzése lesz a nyomozócsoport feladata” – jelentette ki a miniszter.

Hírdetés

További feladat annak kiderítése, hogy túlárazva vásároltak-e egészségügyi eszközöket.

Šutaj Eštok úgy véli, a veszélyhelyzet alatt nem létezett nyilvános ellenőrzés és átlátható verseny a beszállítók között. Hozzátette, az oltóanyagok vásárlását is ellenőrzik, ezzel kapcsolatban az orosz Szputnyik-vakcinákat, illetve a fel nem használt készleteket említette.

„A negyedik, és legfontosabb dolog, amit a csoportnak ki kell vizsgálnia, az a 20 ezer halálos áldozat” – mondta Šutaj Eštok, hozzátéve, a hozzátartozóknak választ kell kapniuk arra, politikailag és büntetőjogilag ki felelős a rokonaik haláláért.

Solák a már megindított ügyekkel kapcsolatos rengeteg eljárási cselekménnyel indokolta a nyomozócsoport létrehozását. „A vizsgálat még tavaly kezdődött, a Legfőbb Ügyészség indította. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség idén más területen csatlakozott a vizsgálathoz, most döntés született ennek kibővítéséről” – mondta Solák.

A belügyminiszter azt várja, hogy más intézmények is együttműködnek a rendőrséggel,

szerinte ezt kell tennie Peter Kotlár járványkezelési kormánybiztosnak is. A miniszter nyilatkozata alapján azonban Kotlár nem tagja a vizsgálócsoportnak.

TASR/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »