Colleen Bell nagykövet sokat tud

Az amerikai képviselet szervezte esten folyamatosan le lehet adni álszavazatokat. A jelenlegi állás szerint a meghívottak döntő többsége clintonista. Colleen Bell nagykövet is voksol, de nem árulja el, hogy kire.

Nem sokkal korábban megtartotta rövid üdvözlőbeszédét. Jelezte, korábban Barack Obama mindkét kampányában részt vett, ezért elég sokat tud a választásokról. Nyomatékosította, bárki is győz, holnap reggel a nagykövetség és személyzete ugyanúgy folytatja a munkát. A beszéd után a magyar katonai légierő zenekara eljátszotta az amerikai, majd a magyar himnuszt.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége és az Amerikai Kereskedelmi Kamara (Amcham) által szervezett választási rendezvényre 1200 vendéget hívtak a belvárosi Corinthia Hotelbe. A rendezvény díszleteit, például egy fánkokból kirakott amerikai zászlót nyolc óráig nem volt szabad megdézsmálniuk a résztvevőknek.

Az MNO tudósítója a helyszínen több ismert közéleti személyiséget látott, eljött például Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, Móra Veronika, az Ökotárs vezetője, Juhász Péter, az Együtt alelnöke, Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti képviselője, ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke és több ismert újságíró.

A nagykövet újságíróknak arról beszélt: az amerikai demokrácia zajos, de működik. Vannak megosztó témák, melyek történelmileg részei a kampányoknak, de ettől még a demokrácia működik. Üdvözölte, hogy nő is elnökjelölt lett, de hangsúlyozta, hogy egyik aspiráns személyéről sem nyilatkozhat.

Hozzátette: különösen megtisztelőnek érzi, hogy Magyarországon lehet nagykövet, és innen figyelheti a választást, amely szerinte több okból is történelmi. Bell az Egyesült Államok külpolitikáját konzisztensnek nevezte, függetlenül attól, hogy demokrata vagy republikánus a vezetés. Obamát pragmatikus, lelkiismeretes vezetőnek nevezte, aki ötvözi a demokrácia valamennyi értékét. Szerinte Obamára mint a történelem egyik nagy elnökére emlékeznek majd. A nagykövet elárulta, hogy korábban nemmel szavazott a marihuána legalizálására.

Bell a közelmúltban azt nyilatkozta a Figyelőnek: „Természetesen az elnököt szolgálom, január 20-án a többi nagykövettel együtt én is benyújtom majd a lemondásomat. Az elnök majd dönt arról, hogy elfogadja, vagy inkább megtart ebben a pozícióban még egy ideig, addig, amíg megérkezik az új nagykövet.”

Az MNO azt írta, a nagykövet mindenképpen távozik az elnökválasztás után Budapestről. Információink szerint a Barack Obama elnök által magyarországi misszióra 2014-ben kijelölt diplomata már néhány hete meghozta döntését, s ezt nem fogja befolyásolni az, hogy ki lesz az Egyesült Államok új elnöke. Úgy értesültünk, a korábban producerként ismert Bell kissé belefáradt a magyar–amerikai kapcsolatok reménytelennek tűnő egyengetésébe. Pedig a demokratákhoz közel álló külképviselet-vezető érezhetően javított az André Goodfriend ideiglenes ügyvivő nevével fémjelzett, 2013–14-es időszak hangulatán, amikor súlyos diplomáciai konfliktussá fajult hat meg nem nevezett magyar köztisztviselő amerikai belépésének megtagadása korrupciós ügyletekre hivatkozva. Bell tagadta, hogy konkrét tervei lennének a távozásra.

Demokrata és republikánus vodkaszóda

Budapesten más helyszíneken is szerveztek hajnalig tartó eredményváró rendezvényeket, így az Anker’tben és a 4 Bro Downtownban. Előbbi helyen a CNN mellett várják az érdeklődők az eredményeket. Piros-kék fényárban úszik minden. Odakint esik az eső. A benti tér megtelt, de nincs óriási tömeg. Clintonos és trumpos maszkokat osztogattak a bejáratnál, kinek-kinek ízlése szerint. Vegyesen érkeztek magyarok és külföldiek. A vodkaszódát lehet kérni republikánus és demokrata kiadásban, előbbi piros, utóbbi kék.

DMOHA20161108008


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »