CNN: az oroszok el akarták tenni láb alól a Rheinmetall főnökét

CNN: az oroszok el akarták tenni láb alól a Rheinmetall főnökét

Az amerikai hírszerzés idén év elején szerzett tudomást arról, hogy az orosz kormány el akarja tenni láb alól az Ukrajnában is használatos fegyvereket gyártó német Rheinmetall cég vezérigazgatóját, írja a CNN. A lap forrásai szerint a tervezett gyilkosság beillik a sorba, az oroszok olyan védelmi ipari vezetőket akarnak kiiktatni Európa-szerte, akik támogatják Ukrajna háborús erőfeszítéseit.

A legkiforrottabb terv Armin Papperger vezérigazgató megölésére irányult, de a lap szerint az európai fegyveripar más vezetői is szerepelnek Putyin halállistáján.

Amikor az amerikaiak tudomást szereztek az oroszok terveiről, azonnal értesítették német kollégáikat, így azok meg tudták védeni Pappergert, sikeresen meghiúsítva a merényletet. A CNN szerint Oroszország fél éve próbál különféle szabotázsakciókra beszervezni helyieket Európában, hogy például fegyverraktárakat gyújtsanak fel, ezzel is megakasztva az ukránoknak szánt szállítmányokat. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy Oroszország közvetlenül akarta-e megölni Pappergert, vagy esetleg egy helyi megbízottra bízta volna a piszkos munkát.

Miért lett célpont Papperger?

A Papperger vezette Rheinmetall gyártja a létfontosságú 155 mm-es tüzérségi lövedékeket, amelyek az ukrajnai háborúban döntő fegyverré váltak. A vállalat nemsokára páncélozott járműveket gyártó üzemet nyit Ukrajnában, és ez igencsak aggasztja az orosz vezetést.

Hírdetés

Az ENSZ BT nem kommentálta az orosz összeesküvésről szóló híreket, sem a Németországnak szóló amerikai figyelmeztetést. Adrienne Watson szóvivő azonban figyelmeztetett: „Oroszország egyre fokozódó felforgató kampányát rendkívül komolyan vesszük, és jó ideje nagy figyelemmel követjük.”

Németország washingtoni nagykövetsége nem kívánt nyilatkozni a lapnak, a CNN hiába kérdezte a washingtoni orosz nagykövetséget is. A Rheinmetall szóvivője annyit mondott, hogy a szükséges biztonsági intézkedéseket mindig egyeztetik a hatóságokkal.

Egy magas rangú NATO-tisztviselő azt mondta a CNN-nek, Oroszország most kihasználja, hogy számos nyugati országban választásokat tartanak, amit az oroszok remek alkalomnak gondolnak a közvélemény oroszpártivá fordítására, és hogy az emberek megkérdőjelezzék a szállítmányok szükségességét.

És Magyarország?

Magyarország több százmillió euró értékben vesz kamikaze drónokat a német Rheinmetall hadipari vállalattól. A szállítás idén kezdődik, és a tervek szerint 2025-ben fejeződik be. A Hero-drónok a keringő lőszerek, közismertebb nevükön az öngyilkos vagy kamikaze drónok közé tartoznak. Ezek az eszközök közelebb állnak az okos lövedékekhez, mint a repülőgépekhez, mivel egyszer használatosak.

Izraellel és németekkel közösen gyárt majd harci drónokat Magyarország, a német Rheinmetall magyar vegyesvállalatának zalaegerszegi gyárát Orbán Viktor adta át 2023-ban. Várpalotán 2024-ben elindulhat Európa egyik legmodernebb műszergyára, szintén a Rheinmetallal közösen.

Tavasszal letették a Rheinmetall hibridüzemének alapkövét Szegeden, ahol azt is bemutatták, pontosan mit fog gyártani a német hadiipari cég. Az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont mellett lévő, 85 ezer négyzetméteres területen első körben 15 ezer négyzetméteres gyár épül. Az üzembehelyezést 2025 végére tervezik, és 300 munkahelyet hoznak létre, a helyszínen kutatás-fejlesztési tevékenység is zajlik majd.

A Rheinmetall Európa ötödik legnagyobb fegyvergyártója, széles választékban gyárt páncélozott harcjárműveket és személyszállítókat, mind kerekes, mind lánctalpas változatban.

(CNN – Telex nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »