Clintonné akár kétmillióval is több szavazatot kaphatott – Washingtonban 91%-4% arányban verte meg Trumpot

Clintonné akár kétmillióval is több szavazatot kaphatott – Washingtonban 91%-4% arányban verte meg Trumpot

Még mindig számolják az amerikai elnökválasztás szavazatait: Hillary Clintonra kétmillióval többen szavaztak, mint Donald Trumpra, de az elektori rendszer miatt Trump győzelméhez természetesen nem fér kétség. Viszont óriási eltérések vannak szavazatszámban az egyes amerikai államokban: Washington DC-ben például 91%-4% arányban győzött Clintonné Trump ellen.

Jelen pillanatig 64,2 millió szavazatot számláltak meg Hillary Clinton mellett, és 62,2 millió szavazatot Donald Trump oldalán.

Az elnökválasztások hagyományosan a republikánusok és demokraták nagyjából egyenlő támogatottságát felvonultató, billegő államokban dőlnek el, melyek közül idén Donald Trumpnak sikerült a legtöbbet elvinnie.

A biztos demokrata és biztos republikánus államokban viszont óriási eltérések vannak a két jelölt támogatottságai között.

Donald Trump republikánus jelölt több mint kétharmados győzelmet ért el Wyomingban és Nyugat-Virginiában, itt Hillary Clinton alig több mint 20 százaléknyi szavazatot szerzett. Trump 60 százalék körüli eredményeket ért el a konzervatív Mély-Dél és a préri, valamint a Sziklás-hegység több államában is.

A demokrata államokban viszont természetesen Hillary Clintonnak állt a zászló. Kalifornia, Hawaii, Maryland, Massachusetts választóinak több mint 60 százaléka a demokrata jelölt mellé állt, ezekben az államokban Trump alig több mint 30 százalékot szerzett.

Az elnökválasztás legdurvább különbsége a fővárosban, Washington DC-ben alakult ki: a politikai elit, valamint jelentős részben feketék által lakott Washingtonban Hillary Clinton 91 százalékát kapta a szavazatoknak. Vele szemben Donald Trump csak 4 százaléknyi szavazatot szerzett az amerikai főváros népétől.

(Mandiner nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »