Clinton ufókkal küzd az elnökségért?

Clinton ufókkal küzd az elnökségért?

Az a fránya populizmus nemcsak a republikánus oldalt fertőzte meg az amerikai előválasztási kampány során, hanem a demokratákat is. A versenyt elbukni látszó demokratikus szocialista Bernie Sanders szinte minden mondatára ráillik a populista jelző, de egyre inkább úgy tűnik, hogy Bill Clinton korábbi elnök felesége, Hillary sem fukarkodik a hangzatos kijelentésekkel. Négy százalékkal emelné például a gazdagok – ötmillió dollár feletti jövedelemmel rendelkezők – adókulcsát. Intervencionista hangokat üt meg: továbbra is azzal számol, hogy az Egyesült Államok a világ csendőre. Legújabb ötletébe, a gazdaság fellendítésébe pedig férjét is bevonná. Kentucky államban mondta húsvéthétfőn: „Bill tudja, mit kell csinálni, különösen az olyan vidékeken, ahol szénbányászatból élnek, vagy amelyek kimaradtak a fejlődésből az elmúlt években” – utalva Nyugat-Virginia államra, ahol múlt héten kikapott Sanderstől.

A szegények, a bányászok és a markánsan beavatkozáspárti szavazók mellett egy új, de népes táborra is kivetette hálóját az egykori külügyminiszter. Május közepén a kampányban nem először nyilatkozott az ufókról. Tavaly december végén egy parányi amerikai lapnak, a Conway Daily Sunnak adott interjújában említette először, hogy ha elnökké választják, nyilvánosságra hozza a földönkívüliekről és azonosítatlan repülő tárgyakról készített kormányzati aktákat. A riporter beszámolója szerint mosolyogva nyilatkozott erről, kijelentve: „Lehetséges, hogy már meglátogattak minket. Nem tudjuk biztosan.” Hozzátette, a rejtélyes 51-es körzet ügyét is szeretné kivizsgálni: ez az a Nevada államban fekvő légibázis, ahol állítólag földönkívüli járműveket is őriz a hadsereg. Hillary Clinton – aki már 1995-ben beszélt az ufókról nyilvános eseményen – egyébként kampányfőnöke, John Podesta javaslatára ígérte meg az akták nyilvánosságra hozatalát.

Hírdetés

Márciusban aztán Jimmy Kimmel talkshow-jában járt, aki az ufókról kérdezgette. Hillary Clinton azonban kijavította: már nem azonosítatlan repülő tárgyakról, hanem megmagyarázhatatlan repülő jelenségekről (unexplained aerial phenomenon, uap) illik beszélni. Áprilisban egy rádióinterjúban jelentette ki az alábbiakat: „Elég történet van már ahhoz odakint, hogy azt gondoljam, ezeket nem csak konyhában üldögélő emberek találták ki.” Azaz a nagy számok törvényéből következően hisz az ufókban (pardon, uapokban!). És ezzel nincs egyedül. Egy korábbi elnökjelölt-aspiráns, a republikánus Dennis Kucinich maga is észlelt ilyen jelenségeket, ráadásul az amerikai néplélektől egyáltalán nem idegen az ufókba vetett hit. A FiveThirtyEight cikke szerint 1999-ben az amerikaiak 27 százaléka gondolta azt, hogy földönkívüli létformákkal fogunk kapcsolatba lépni a következő ötven évben, 2005-ben pedig a lakosság több mint fele hitt abban, hogy Roswellben 1947-ben már meg is történt a kapcsolatfelvétel. A cikk megemlíti, hogy Clinton számára még vannak kiaknázatlan területek a természetfeletti dolgokban hívők körében, hiszen például a lakosság harmada vélte úgy 2005-ben, hogy a telepátia létező jelenség.

Hillary Clintonnak szüksége is van a hangzatos, populista kijelentésekre, mert ezen a terepen láthatóan sebezhető. Bernie Sanders meglepően sok államot (tizennyolcat) vitt el előle, köztük több stratégiailag fontosat is. Donald Trump pedig még kíméletlenebb ellenfélnek bizonyulhat, aki könyörtelenül támadja majd a gyenge pontjait, amelyekből elég sok van: gondoljunk csak a magánszerveréről küldött e-mailek miatti FBI-vizsgálatra vagy a Clinton Alapítvány költéseire. Clintonnak tehát minden szavazó számít – legyen az ufóhívő vagy bányász.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 20.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »