Ciprusban hatályon kívül helyezték a 12 izraeli "fiatal" által megerőszakolt angol nő ellen hozott korábbi ítéletet

Ciprusban hatályon kívül helyezték a 12 izraeli "fiatal" által megerőszakolt angol nő ellen hozott korábbi ítéletet

Igen, jól olvasták a főcímben: egy ciprusi kerületi bíróság 2019-ben „közrend megzavarásának” vádjával négy hónapi feltételes szabadságvesztésre ítélt egy akkor 18 éves brit turistanőt, aki a rendőrségi nyomozás során azt állította, hogy szállodájában csoportos erőszakot követett el rajta 12 izraeli „fiatal”, ám vallomását később – rendőrségi fenyegetések, kényszer és más törvénytelenségek hatására – visszavonta. A Ciprusi Legfelsőbb Bíróság tegnap igaznak ítélte a védelem kifogásait, s a lány ellen hozott korábbi ítéletet hatálytalanította – írja a theguardian.com és a ynet.co.il.

Amint annak idején, 2019 nyarán mi is beszámoltunk: Ciprus Ayia Napa nevű tengerparti üdülő szállodájában tizenkét 15-22 év közötti izraeli „fiatal” (ami ebben az esetben azt jelenti, hogy észak-afrikai zsidó származású, közismerten gátlástalan suhancokról van szó – H. J.) csoportosan megerőszakolt egy akkor 18 éves angol lányt. A brit hölgy az esetet azonnal jelentette a ciprusi hatóságoknak, s a rendőrség nemsokára elfogta a bűncselekmény helyszínéről akkor már elmenekült erőszakolókat. Csakhogy figyelembe véve a Ciprus és Izrael közti katonapolitikai együttműködést (leginkább a törökök ellen) és a szerteágazó gazdasági érdekközösséget, mi előre megírtuk, hogy a nicosiai hatóságok futni hagyják a 12 előembert. Végül így is történt.

Amint a tegnapi bírósági tárgyaláson azt az esküdtszék is igaznak találta, 2019 nyarán a brit lány a hatósági fenyegetések, megfélemlítés és zsarolás hatására végül önmagára nézve terhelő vallomást tett. A ciprusi rendőrség nem engedte meg lánynak, hogy találkozzon védőügyvéddel, s a vizsgálat idején tolmácsot sem biztosítottak számára. A brit turistalány önmagára nézve terhelő, s egyben a 12 izraeli felmentését, futni hagyását eredményező vallomását valójában a ciprusi rendőrség fogalmazta meg.

Az izraeli ifjak mindenáron történő futni hagyásán ügyködő ciprusi rendőrség nyolc órán keresztül megszakítás nélkül folytatta a kihallgatását, amelynek eredményeként a brit turistalány hajnali fél 3 órakor megtört, s aláírta a rendőrök diktálta vallomást. A vallomás szerint korábbi panaszában alaptalanul vádolta meg az izraeli fiatalokat… Az aláírással a lány egyben gyanúsítottá is vált. A brit lány jogi képviselői a tegnapi tárgyaláson megismételték, hogy a ciprusi rendőrség egyetlen kihallgatásáról sem készített hangfölvételt, s amikor a ciprusi rendőröket a lány emlékeztette, hogy Nagy-Britanniában rögzítik a kihallgatásokat, a ciprusi rendőrök azt válaszolták: „Nagy-Britanniában lehet, hogy rögzítik, de ez itt Ciprus”.

Hírdetés

Végül egy ciprusi kerületi bíróság „a közrend megzavarásának” vádjával négy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az angol lányt. Más szóval, az volt a vád ellene, hogy azért találta ki a csoportos megerőszakolásáról szóló történetet, mert így szeretett volna bosszút állni a fiatalokon, amiért engedélye nélkül képileg rögzítették az aktust, amelybe előzőleg ő maga is beleegyezett. A 12 „meghurcolt” izraeli fiatal pedig nemzeti hősként térhetett haza Izraelbe, s a lodi Ben Gurion Légikikötőben örömtánccal, pezsgőbontással és énekkel fogadták őket a hasonbőrű barátok, szeretők, hozzátartozók. Végül az észak-afrikai csürhe szokásának megfelelően gúnydalokat énekeltek, kurvázták az akkortól még négy héten + hat napon át Cipruson fogva tartott brit lányt.

A Ciprusi Legfelsőbb Bíróság tegnap tárgyalta a brit lány fellebbezését, s végül Persefoni Panayi, a bíróság elnöke helyt adott a korábbi elmarasztaló ítélet elleni fellebbezésnek. A bíróság tegnap megállapította, hogy a rendőrség több rendellenességet is elkövetett a lány vizsgálata folyamán, a többi között azt, hogy nem tették lehetővé számára az ügyvédi képviseletet. A Ciprusi Legfelsőbb Bíróság végül is helyt adott a fellebbezésnek, s hatályon kívül helyezte a korábbi bírósági ítéletet. Michael Polak védőügyvéd a bírósági döntés után kijelentette: a Ciprusi Legfelsőbb Bíróság egyetértett a védelemmel abban, hogy brit nő nem részesült tisztességes eljárásban, s a ciprusi hatóságok teljes mértékben figyelmen kívül hagyták a tisztességes eljárást biztosító rendelkezéseket.

Michael Polak a tegnapi bírósági döntés után azt is elmondta: A védelem most azt szeretné elérni, hogy a csoportos nemi erőszak kivizsgálásának eljárását helyezzék át egy másik ciprusi rendőrségre, amely reményeink szerint majd tisztességesen, elfogultság nélkül vizsgálja ki és mérlegeli az ügyben felvonultatott összes bizonyítékot. A ciprusi hatóságok kötelesek megfelelően kivizsgálni a csoportos nemi erőszakkal kapcsolatos panaszt – mondta a brit egyetemista lány egyik védőügyvédje.

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »