Ciprasz koalíciós partnere és pártjának egy része sem támogatja az új megállapodást

A kormányzó Sziriza több tagja és párt koalíciós partnere sem támogatja az új görög megállapodást. A jobboldali Független Görögök vezetője szerint a csomag "50 milliárd euró értékű, az állami tulajdont érintő garanciákról és az emberek otthonainak lefoglalását is tartalmazó törvénymódosításokról szól", ezért nem tudja támogatni azt.

A kisebbik görög kormánypárt bejelentette hétfőn, hogy nem tudja támogatni a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodást, ugyanakkor nem tervezi a kormánykoalícióból való kilépést. A javaslatcsomag ellen foglaltak állást az Alekszisz Ciprasz kormányfő vezette Sziriza párt szélsőbaloldalinak tartott platformjának tagjai is.

Panosz Kammenosz, a baloldali Szirizával közösen kormányzó jobboldali Független Görögök (ANEL) vezetője korábbi álláspontjával ellentétben azt mondta: pártja nem tudja támogatni azt a megállapodást, amely "50 milliárd euró értékű, az állami tulajdont érintő garanciákról és az emberek otthonainak lefoglalását is tartalmazó törvénymódosításokról szól".

Ciprasz saját pártján belül is találni olyanokat, akik nem értenek egyet a harmadik görög mentőcsomagról szóló javaslattal. A szélsőbaloldali platform jelezte: arra hajlanak, hogy nem szavazzák meg a hétfő hajnalban létrejött megállapodást, amelyről a görög parlament néhány napon belül dönt.

A görög szakszervezetek máris sztrájkot hirdettek

Hírdetés

Huszonnégy órás munkabeszüntetést hirdetett a görög közalkalmazottakat tömörítő szakszervezeti szövetség, az Adedy szerdára, amikor a parlament feltehetően szavaz a nemzetközi hitelezők és Görögország megállapodásáról.

Az Adedy az egyik legnagyobb görög szakszervezeti szövetség. A 24 órás sztrájk mellett helyi idő szerint szerda este hét órára tüntetést is összehívtak a parlament épülete elé, a Szintagma térre.

A görög önkormányzati dolgozók szakszervezete szintén 24 órás sztrájkfelhívást adott ki szerdára.

Először hirdettek sztrájkot a közalkalmazottak azóta, hogy Alekszisz Ciprasz vezetésével január végén hatalomra jutott a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza), amely 2010 és 2014 között a megszorítások ellen tartott nagy tüntetések, munkabeszüntetések főszereplője volt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »