Ciprasz: Készen állunk folytatni

Ciprasz: Készen állunk folytatni

Üdvözölte a Görögország nemzetközi hitelezői által előterjesztett javaslatcsomagot elutasító szavazatok győzelmét a népszavazáson Alekszisz Ciprasz görög kormányfő, egyúttal kijelentette, hogy Athén kész azonnal visszatérni a tárgyalóasztalhoz hitelezőivel azzal a céllal, hogy újra kinyithassanak az egy hete zárva tartó görög bankok. Cikkünk folyamatosan frissül.

Ciprasz elutasította azokat a vélekedéseket, hogy a népszavazás gyakorlatilag Görögország euróövezeti tagságáról szólt. „Ennek a kérdésnek le kell kerülnie a napirendről” – mondta. Úgy fogalmazott, a választóktól kapott felhatalmazása arra szól, hogy életképes megoldást találjon a görög államadósság-válság kezelésére, nem pedig arra, hogy szakítson Európával.

Közölte: felkéri a görög államfőt, hogy hétfő reggelre hívjon össze egy tanácskozást a görög pártok vezetőinek részvételével.

A szavazatok 81 százalékos feldolgozottságánál 61 százalékon áll a nem, az igen pedig 39-en. A részvételi arány több mint 55 százalék volt, jóval meghaladta a népszavazás érvényességéhez szükséges 40 százalékot. A várható eredmények ismeretében Athén központjában több száz, a görög kormánnyal szimpatizáló ember kezdett ünnepelni este. Jelszavakat skandáltak, görög zászlókat lengettek, és „Nem” feliratú táblákat tartottak a magasba a parlament épülete előtti Szintagma téren.

Hírdetés

Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter vasárnap esti sajtótájékoztatóján azt mondta, a „nemek” győzelme a referendumon a demokratikus Európa megerősítése. Hozzátette, hogy ezzel a bátor lépéssel, ezzel az eszközzel az „együttműködés” jobbját fogják nyújtani a nemzetközi hitelezők felé.

Rendkívüli csúcs

Az eurózóna tagállamainak rendkívüli csúcstalálkozóját hívta össze Brüsszelbe kedd estére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, aki a közös pénzt használó országok csúcstalálkozóin is elnököl.

Rövid közleményben reagált az Európai Bizottság, melyben a brüsszeli testület annyit tudat: tudomásul veszi, és tiszteletben tartja a referendum kimenetelét. A kommünikéből ezen túlmenően csak annyi derül ki, hogy Juncker még vasárnap este és hétfőn is egyeztet az euróövezet másik 18 tagállamának vezetőivel és az uniós intézmények vezetőivel egyaránt, hétfőn reggel konferenciabeszélgetést folytat az eurócsúcson elnöklő Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszterrel, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnökével, valamint Mario Draghival, az Európai Központi Bank vezetőjével, kedden pedig az Európai Parlamentben szólal majd fel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »