Cipőtalpra nyomott feszületekkel alázzák a keresztényeket Kurdisztánban

Cipőtalpra nyomott feszületekkel alázzák a keresztényeket Kurdisztánban

A talpukon kereszteket ábrázoló cipőket árultak az iraki kurd autonóm terület székhelyén. A helyi keresztények tiltakoznak a megalázó, keresztényellenes termékek miatt.

Cipőtalpra nyomott feszületekkel alázzák a keresztényeket Kurdisztánban

A talpán kereszttel ellátott cipő – Kép: Aina.org

A keresztényeket sértő cipőkre asszír aktivisták bukkantak az Erbílben található Meg Mall bevásárlóközpont egyik üzletében – írta a vasarnap.hu.

Hírdetés

A keresztények feljelentést tettek az ügyben, s a nyomozás során kiderült, hogy a termékeket Törökországból importálták. Egy FLO nevű cég Gaziantepben gyártotta a gyalázkodó cipőket.

„Lehetetlen megérteni az ilyen cselekedeteket. Állítólag a kurdok tiszteletben tartják mások vallását és a toleranciát erősítik a muszlimok és keresztények között” – mondta az egyik asszír aktivista.

A helyi asszír keresztények kitartó tiltakozásának hatására a kurd hatóságok a sajtót is bevonva látványosan elkobozták az üzletben található sértő a cipőket, eljárást viszont nem indítottak sem az eladó, sem a gyártó ellen. Dija Botrous, a Kurdisztáni Emberi Jogok Bizottságának tagja szerint más üzletekben még mindig fellelhetők a feszületet ábrázoló cipőtalppal ellátott lábbelik.

A muszlim kultúrában a cipő koszos dolgot jelent. Gyakran használják szitokszóként is a közel-keleti emberek, ráadásul az az egyik legnagyobb sértés, ha valakit megdobnak egy cipővel. 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »