Cioloș akár kisebbségben is kormányozna a PNL és az RMDSZ külsõ támogatásával

Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke szerda esti sajtótájékoztatóján azt mondta, nem zárja ki egy PNL és RMDSZ által támogatott kisebbségi kormány lehetőségét.

Cioloş szerdán a PNL fővárosi székházában tárgyalt a kormányalakításról Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnökkel, a PNL elnökével, Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel és Varujan Pambucciannal, a nemzeti kisebbségek parlamenti frakcióvezetőjével.

Hírdetés

A tárgyalásokat követően közölte: a PNL és az RMDSZ csütörtökön eldönti, hogy visszaállítják-e a kormánykoalíciót, vagy – ha ezt nem tartják kivitelezhetőnek – hajlandók-e támogatni egy kisebbségi kormányt, amelynek programjára az USR tesz javaslatot a parlament előtt. „Minden lehetséges változatról tárgyalunk jelenleg” – tette hozzá a kijelölt miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy visszalépne-e, ha a PNL és az RMDSZ hajlandó lenne visszaállítani a koalíciót egy liberális párti kormányfővel az élén, Cioloş azt felelte: „Megbízatásom van, és ezt a megbízatást végre kell hajtanom.”

Az USR elnöke úgy vélekedett, a PNL továbbra is tehet javaslatot a miniszterelnök személyére, de egyelőre igazodniuk kell a Klaus Johannis elnök által már megtett kormányalakítási felkéréshez.(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »