Cikkünk frissül: Gulyás Gergely és Karácsony Gergely közös tájékoztatót tart

Cikkünk frissül: Gulyás Gergely és Karácsony Gergely közös tájékoztatót tart

A kancelláriaminiszter és a főpolgármester bejelentéseket tett a kormányülés szünetében.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke az operatív törzs nagyszerda délelőtti sajtótájékoztatóját megelőzően állt a kamerák elé a miniszterelnöki hivatal budavári belső udvarán – több mint egy órával a meghirdetett kezdési időpont után.

A kancelláriaminiszter ismertette, szombaton lejárnak a kijárási intézkedések, ezért álltak most a nyilvánosság elé friss bejelentéseikkel.

„Nem hetekről, hanem hónapokról beszélünk”

– említette elsőként Gulyás Gergely a rendkívüli veszélyhelyzet fenntartásával kapcsolatban, amely során számítanak az önkormányzatok segítségére, minden, ezzel ellentétes híresztelés dacára.

Karácsony Gergely elmondta, fontos, hogy a terheket és az információkat megosszák egymással az önkormányzatok és a kormány.

„A kormányülésen azt az álláspontot képviseltem, hogy még egy hónapig fenn kell tartani a jelenleg fennálló korlátozásokat. Természetesen a végső döntés a kormányé” – mondta. Arra kérik az állampolgárokat, hogy minden szabályt tartsanak be.

Hírdetés

Ezen kívül két ügyről beszéltek – mondta Karácsony Gergely: fel kell készülni a gazdasági nehézségekre, ezért arra kérte a kormányt, hogy egyeztessen az önkormányzatokkal, egy hónapon belül jönnek az önkormányzatok javaslatai majd. Ezen kívül

az idősotthonokban lévő szűrésekkel kapcsolatban tárgyalt

még a kormánnyal. „Napokon belül tudunk eredményt mondani a nyilvánosságnak is. Jobb későn, mint soha. Nagyon örülök, hogy kialakult a párbeszéd. Ki kell alakulnia a nemzeti összefogásnak” – mondta.

Szita Károly 23 megyei jogú város polgármesterének nevében beszélt.

Ő a maga részéről elégségesnek tartaná a jelenlegi intézkedéseket, de a jó idő hatására lazulást lát az embereknél, akik megjelennek a köztereken és az üdülőkben.

Részletezte Karácsony Gergely „egyhónapos” szavait is:

az idei évi önkormányzati költségvetések tervezésekor még nem gondoltak a koronavírusra, ami miatt most viszont mindent újra kell tervezni, ehhez pedig idő kell most.

„A holnap nem olyan lesz, mint amilyen a ma, a költségvetésünk sem olyan lesz, mint amilyennek decemberben elképzeltük” – fogalmazott.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »