Cigarettacsikkel etette fiókáját a madár

Fiókáját cigarettacsikkel etető madarat fotózott a tengerparton Karen Mason természetfotós, a kép futótűzként terjed a közösségi médiában.

Mason a Tampa közelében lévő St. Pete tengerparton kapta lencsevégre azt a pillanatot, amikor egy karibi ollóscsőrű madár (Rynchops niger) egy eldobott csikkel eteti a fiókáját. A cigarettacsikkek (filterek) a világon legnagyobb mennyiségben megtalálható műanyagszemétnek minősülnek, különösen a tengerpartokon.

A madarak gyakran összetévesztik a táplálékot a szeméttel, aminek súlyos következményei lehetnek, de egyre gyakoribb az is, hogy fészkük építéséhez is szemetet használnak fel.

Hírdetés

A Brit Királyi Madártani Társaság szerint a természet “küszködik, hogy alkalmazkodjon az emberi szemeteléshez”.

“Sok madár kiváncsi, és szereti felfedezni a dolgokat, amiket mi eldobunk. Sok megpróbálják megtudni, hogy ez most étel vagy sem” – mondta a szervezet szóvivője a BBC-nek. “Sajnos ez a madár úgy döntött, hogy a cigarettacsikk valami olyan, amit a fiókája megehet.”

“Sajnos sok ember úgy gondolja, hogy a szemetelés veszélytelen, legrosszabb esetben koszos lesz tőle egy adott terület. Eközben szívet tépő képek mutatják be, hogy mi is a valódi hatása a szemetelésnek a környezetre és a vadon élő állatokra.”

Mráv Noémi / Euronews


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »