Cigányok is tüntetnek Deteken, nem csak állatvédők

Cigányok is tüntetnek Deteken, nem csak állatvédők

Tízezrek követelik egy háromszáz fős borsodi falu, Detek alpolgármestere, Gulyás Erzsébet lemondását, amiért fia egy videómegosztóra került felvételen agyonvert egy kutyát. Az eset kapcsán Budapesten és Deteken is demonstrálnak majd az állatvédők, utóbbi rendezvényre várhatóan Lakatos Attila, a Borsod megyei cigányvajda is mozgósít majd.

Állatvédők fognak tüntetni vasárnap délután Deteken, hogy felhívják a figyelmet az állatkínzásokra. Információink szerint 150-200 demonstráló megjelenésére számítanak a pár száz fős településen. Ismeretes, a deteki K. István egy videómegosztóra került felvételen agyonvert egy kutyát. A borsodi fiatalember tettével igen kellemetlen helyzetbe hozta édesanyját, aki az említett település alpolgármestereként dolgozik.

A Deteken 2002. óta hol alpolgármesterként, hol a cigány kisebbségi önkormányzat képviselőjeként tevékenykedő Gulyás Erzsébet a Magyar Nemzetnek az eset kapcsán korábban elmondta, hogy férjével nem erre nevelték kamasz gyermeküket, és elnézést kért a fia nevében is minden jóérzésű embertől és az állatbarátoktól is a tavaly nyáron elkövetett hibája miatt. Kijelentette: nem fog lemondani az alpolgármesteri tisztségről, kiállt mellette a falu polgármestere, Szikora Csaba is. A település vezetője ugyanakkor hangsúlyozta: K. István tettére nincs mentség, azt elítéli.

Hírdetés

Példás büntetést kér a Jobbik

Csütörtökön Egyed Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője a településre látogatott, hogy elbeszélgessen Szikora Csabával és Gulyás Erzsébettel. A politikus egyrészt korábbi közleményével összhangban az alpolgármester lemondását szerette volna elérni, másrészt az Alfahír beszámolója szerint közölte, hogy a példás büntetés elmaradása a hasonló esetek elszaporodását okozhatja, továbbá azt üzenné, hogy a brutális állatkínzás és az azzal való kérkedés nem üldözött a társadalom részéről.

Az interneten az alpolgármester lemondatásáért is aláírásgyűjtés indult, eddig több mint 35 ezren írták alá. A Facebookon pedig egy közel 20 ezer fős csoport alakult, akik „példás büntetést” kérnek a „deteki mészárosnak”. Budapesten is lesz tüntetés majd a deteki eset miatt, a Tetovált Állatmentők, az Állatmentő Szolgálat és az Állatmentő Liga február 20-ára kért engedélyt a Nyugati tértől a Parlamentig tartó vonulásos demonstrációjukra.

Lakatos Attila Borsod megyei cigányvajda is azt tervezi, hogy tüntetni fog vasárnap, körülbelül 100-150 fővel tervez megjelenni Deteken, hogy kiálljanak Gulyás Erzsébet és családja mellet. Lapunknak Lakatos úgy fogalmazott, állatszerető emberként ő sem érti, hogy K. István hogy tehetett ilyet, de semmi értelmét nem látja, hogy mindezek kapcsán tönkretegyék őt és meghurcolják a családját. A vajda elmondta azt is, hogy nem tart az atrocitásoktól és a rendbontásoktól, mert biztos benne, hogy a rendőrség kellő szakértelemmel kezeli majd vasárnap a helyzetet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »