Cigány önkormányzat: anyázásba fordult a sajtótájékoztató

Mint ismert, áll a bál az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) háza táján, miután a Híd a munka világába nevű program csaknem ötmilliárdos keretéből gyanús módon tűntek el pénzek. A szervezet a botrány kirobbanása után egy alternatív vizsgálóbizottságot állított fel, ami kíméletlenül ekézi az ORÖ vezetését. Ennek volt példája az a csütörtöki sajtótájékoztató is, ahol az mno.hu szerint káromkodásokkal, személyeskedésekkel reagáltak a gyanúba kevertek az elhangzottakra.

Az alternatív bizottság a lap szerint többek között arról számolt be, hogy a Hegedüs István, az ORÖ elnökének családja 30 millió forintot vehetett fel jogtalanul a szervezettől. Erre a helyszínen megjelent képviselők egy része, illetve még 30-40 ember kiabálni kezdett, és a bizottsági tagokat szidalmazták.

A bizottság a Hegedüs-család pénzszerzésein túl egyes beszerzéseket is kifogásolt, például azt, amikor 3500 tablet beszerzésére írtak ki pályázatot, 50-100 millió forint értékben. Ezen túl bírálták azt is, hogy az ORÖ-nek 19 megyében 38 irodája van, több közgyűlést pedig nagyon messze, több száz kilométeres távolságban hívtak össze.

Hírdetés

Mint elmondták, mára négy feljelentés alapján nyomoznak a hatóságok, például tavalyi jutalmakat is vizsgálnak, a cigány szervezet zárszámadása miatt pedig feljelentéskiegészítést kellett elrendelni.

A vizsgálóbizottság kitért arra, hogy az ORÖ ügyeiben mára már négy feljelentés alapján nyomoznak a hatóságok, immár a tavaly kifizetett jutalmak miatt is eljárás folyik, a szervezet zárszámadása miatt pedig feljelentéskiegészítést rendeltek el. A NAV három ügyben egyesítve nyomoz, a Fővárosi Főügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz, négy feljelentés pedig még a levegőben lóg. Az ügyben házkutatásokat és lefoglalásokat is végrehajtottak már a nyomozók.

A sajtótájékoztató után elszabadultak az indulatok, és az érintett képviselők illetve a velük egy hajóban evezők üvöltözni kezdtek, mondván, a sajtó és a bizottság alaptalanul vádaskodik.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »