Cigány családokat rekesztettek ki a bukaresti wellnessből – a fürdőket rendeletésszerűen használni nem képeseket szokás kitiltaniuk

Hátrányos megkülönböztetéssel vádolja két cigány család az Európa legnagyobb, zöldmezős beruházásként megépült bukaresti termálvizes wellnessközpont vezetőségét.

Az érintettek amiatt tettek feljelentést az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD), hogy a napokban nem engedték be őket a januárban megnyílt létesítménybe.

Asztalos Csaba, a CNCD elnöke elmondta, a panaszosok azt állítják, hogy jegyért álltak sorba, amikor tíz biztonsági őr egyszerűen kiemelte őket, és közölték velük: nem mehetnek be a fürdőbe. Asztalos hozzátette, ha bebizonyosodik, hogy diszkriminációról volt szó, a fürdővállalatot akár százezer lejes bírsággal sújthatják.

Hírdetés

A Mediafax hírügynökség értesülései szerint a kitiltottak között szerepel Mihai Neacşu, az oláh művelődési minisztérium hatáskörében működő "országos roma kulturális központ" igazgatója és családja is.

A wellnessközpontot üzemeltető Therme vezetősége az ügyben kibocsátott közleményében elismerte, hogy a nyitás óta eltelt két hét alatt – amely időszakban 55 ezren látogatták a létesítményt – hetven személy esetében korlátozták a fürdő területére való belépést. A legtöbb esetben azért foganatosítottak ilyen intézkedést, mert az érintettek szidalmazták a személyzetet és a többi fürdővendéget, dohányoztak a medencében és a zuhanyzófülkékben, illetve szabálytalanul használták a szaunát.

Az osztrák A-Heat csoport által beindított wellness-központ 50 millió eurós befektetéssel valósult meg. A létesítmény 4000 fürdővendég egyidejű befogadására alkalmas, és évi 1-1,5 millió fős fogalomra számítanak. A Therme nyolc medencéje számára több mint 3000 méteres mélységből hozzák felszínre a termálvizet, amely a komplexum energiaszükségletének 90 százalékát is fedezi.

(Krónika nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »