Ciganos – Új Magyarországon honos népcsoportot hitelesített az NVB

Ciganos – Új Magyarországon honos népcsoportot hitelesített az NVB

Jelenleg 13, az állam által elismert nemzetiség van hazánkban.

Hitelesítette a ciganos nemzetiség Magyarországon honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló választópolgári kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A nemzetiségek jogairól szóló törvény értelmében nemzetiség minden olyan – Magyarország területén legalább egy évszázada honos – népcsoport, amely az állam lakossága körében számszerű kisebbségben van, a lakosság többi részétől saját nyelve, kultúrája és hagyományai különböztetik meg; olyan összetartozástudatról tesz bizonyságot, amely mindezek megőrzésére, történelmileg kialakult közösségeik érdekeinek kifejezésére és védelmére irányul.

Jelenleg 13, az állam által elismert nemzetiség van: a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán.

Hírdetés

A törvény szerint ha további nemzetiség kíván bizonyságot tenni arról, hogy megfelel a feltételeknek, akkor legalább ezer, magát ehhez a nemzetiséghez tartozónak valló, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán szavazati joggal rendelkező magyar választópolgár kezdeményezheti a nemzetiség Magyarországon honos népcsoporttá nyilvánítását.

Ennek első lépéseként a kezdeményezők benyújtják a honos népcsoporttá nyilvánításra irányuló választópolgári kezdeményezést az NVB-hez,

amely azt formai szempontok alapján elbírálja.

Az NVB ülésén egyhangú döntéssel hitelesítette a ciganos honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló kezdeményezést.

Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »