Cibakházán készült el az ország egyik legnagyobb betleheme

Cibakházán készült el az ország egyik legnagyobb betleheme

Immár hét éve készíti el Herkó Ágoston a cibakházi római katolikus templomban a Jézus Krisztus születését ábrázoló jelenetet. A betlehem alapterülete közel hetven négyzetméter, mellyel az ország egyik legnagyobb – ha nem a legnagyobb – betlehemének titulusát is büszkén birtokolhatja.

A betlehem készítője Herkó Ágoston 11. osztályos középiskolás fiú, aki idén hetedik alkalommal vágott bele a megpróbáló feladatba. Amióta az eszét tudja, tevékenyen kiveszi részét az egyházközség feladataiból; testvérével, Herkó Kristóffal egyházi zenei szolgálatot látnak el, kántorizálnak a liturgiák alkalmával.

Hét évvel ezelőtt, amikor Ágoston először álmodta meg a terveket, Varga Tamás atyával együtt kezdtek neki az akkor még aprócska, körülbelül 3-4 négyzetméteres betlehem felállításának. Az évek múlásával a betlehem alapterülete évről évre növekedett; Herkó Ágoston fejében újabb és újabb grandiózus tervek fordultak meg, és a tervezgetés után formát is öltöttek.

Jeles évforduló az idei év, mivel Assisi Szent Ferenc éppen 800 évvel ezelőtt, 1223-ban Greccio határában először elevenítette meg a legszentebb éjszaka eseményeit egy barlangban. Herkó Ágoston idén róbálta minél valósághűbben visszaadni a betlehemi táj kinézetét; kevesebb díszítő anyagot használt fel, mint az előző években, ezzel is próbálva megmutatni a betlehemi pusztaság valódi arcát. A felhasznált növények egytől egyig a természetből kerültek a terepasztalra. Ágoston bármerre is jár, mindig figyeli az adott táj növényeit, és hogy azokat hogyan tudná hasznosítani alkotó munkái során.

A betlehem tervei egész évben Ágoston szemei előtt lebegnek, s miután körvonalazódnak, megkezdődik az építés. Idén november közepétől advent első vasárnapjáig épült. A bontási munkálatok február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján kezdődnek.

Hírdetés

Az építés alatt Herkó Ágoston segítségére volt négy fiatal: Tóth Ádám, Herkó Petra, Friedrich Jázmin és Tóth Barnabás, akik szorgalmasan segítettek Ágoston terveinek megvalósításában.

Tavaly körülbelül ezer ember látogatott el Cibakházára, hogy megcsodálhassa ezt az egyedülálló alkotást.

Ágoston és csapata idén is minden kedves érdeklődőt szeretettel hív és vár Cibakházára. A betlehem megtekintési időpontjairól a Cibakházi Betlehem Facebook-oldalon találnak több információt.

Forrás és fotó: Cibakházi Betlehem/Herkó Kristóf

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »