Chilében is ráébredtek, hogy nem jó ötlet szélesre tárni a kapukat a migránsok előtt

A chilei igazságszolgáltatás vasárnap bejelentette, hogy vizsgálatot indított az egyik észak-chilei városban venezuelai illegális bevándorlókkal szemben elkövetett erőszakos incidens ügyében.

Legalább 400 ezer venezuelai tartózkodik Chilében, és 2020 óta tovább emelkedett az országba illegálisan érkező venezuelaiak száma.
Szombaton mintegy háromezren tüntettek chilei zászlók alatt a növekvő illegális bevándorlás ellen a 190 ezer lakosú Iquique kikötővárosban, amely a főváros Santiagótól mintegy kétezer kilométerre északra fekszik. A rendőrség kénytelen volt beavatkozni, amikor a tüntetők az utcán élő venezuelai menekültekre támadtak. Más tüntetők lerohantak egy kisebb migránstábort, és felgyújtották az ott talált sátrakat, zsákokat és matracokat.

A város főügyésze, Jocelyn Pacheco utasította a rendőrséget, hogy indítson nyomozást a tüntetés miatt, amely migráns családok javainak felgyújtásával ért véget – olvasható az érintett Tarapaca régió ügyészségének Twitter-felületén. Pacheco egyben intézkedéseket rendelt el a támadás 16 elszenvedője, köztük gyermekek és idős személyek védelmére.

Hírdetés

Szíria után Venezuela az az ország, ahonnan az ENSZ becslései szerint 2015 óta a világon a legtöbb, mintegy 5,6 millió ember kényszerült elmenekülni.

A szombati tüntetésre egy nappal azután került sor, hogy a rendőrség ürített ki egy egy évvel ezelőtt létesült migránstábort Iquique egyik terén. 2018-ban Chile nagyvonalú migrációs politikát vezetett be a venezuelaiakra vonatkozóan, akik az ottani mély politikai és gazdasági válság miatt kényszerültek elhagyni hazájukat. A kormány azonban azóta szigorított a politikáján, és a közelmúltban több kiutasítási akciót is végrehajtott.
A hivatalos adatok szerint idén január és július között közel 24 ezer illegális bevándorló érkezett Chilébe, 7000-rel több, mint 2020-ban egész évben.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »