Charles Michel: Az EU nem függhet attól, hogy ki az orosz vagy amerikai elnök

Charles Michel: Az EU nem függhet attól, hogy ki az orosz vagy amerikai elnök

Az európai integrációs projekt, amely a békén és a közös jövőkép kialakításán alapul, immár harmadik generáció óta biztosítja a békét és stabilitást, és nem szabad, hogy elveszítse a polgárok támogatását – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön egy nagy interjúban, amelyet az Európai Szerkesztőség (ENR) újságíróinak adott.

Michel megjegyezte, hogy az EU egy „fordulóponthoz” ért. Hangsúlyozta, hogy az uniónak a jövőben is meg kell őriznie azokat az ambíciókat, amelyek korábban is jellemezték. Emlékeztetett arra, hogy az EU nagyobb szuverenitásra törekszik, hogy nagyobb befolyással bírjon a világban, közös védelmet kíván építeni, és tovább akar terjeszkedni. Ehhez azonban 2030-ra intézményi szinten is fel kell készülnie.

Michel, aki öt éve tölti be az Európai Tanács elnökének pozícióját, több mint 40 csúcstalálkozót irányított, amelyek európai politikai kérdésekkel, a pandémiával és az ukrajnai háborúval foglalkoztak. Állítása szerint mindig arra törekedett, hogy meghallgassa a többi vezetőt, és kompromisszumok alapján találjon megoldásokat. Michelt António Costa, a volt portugál miniszterelnök váltja ebben a tisztségben.

Az egyórás találkozó során Michel számos kérdésre válaszolt, amelyek az EU előtt álló legnagyobb kihívásokkal és jelenlegi válságokkal foglalkoztak.

„Ha az EU globális befolyását növelni akarja, el kell kerülnie a kettős mérce csapdáját” – mondta Michel. Hangsúlyozta, hogy az EU minden válságban következetesen követeli a nemzetközi jog betartását. Ha nem tudja elkerülni a kettős mércét, elveszíti a képességét, hogy meggyőzze a világ többi részét arról, hogy amit Oroszország Ukrajnában tesz, az helytelen.

Hírdetés

Az amerikai elnökválasztásokkal kapcsolatos kérdésekre válaszolva Michel azt mondta, hogy az európaiaknak nem kell „félelemmel” gondolniuk arra, ki lesz az USA következő elnöke, és az Unióban zajló eseményeknek nem szabad attól függniük, hogy ki nyeri a választásokat.

Elismerte, hogy nyilvánvaló különbségek vannak az amerikai demokrata jelölt, Kamala Harris és a republikánus Donald Trump között, ami az EU-t rövid távon érintheti, de hosszabb távon kevésbé.

 „Nem akarom, hogy a gyermekeim attól függjenek, ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke, vagy ki lesz Kína illetve Oroszország jövőbeli elnöke. Azt szeretném, hogy a gyermekeim maguk irányítsák a sorsukat, mert Európában mi döntünk a jövőnkről és a sorsunkról.”

– zárta gondolatait Michel.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »