Cetlin üzentek őreiknek a fal átfúrásával megszökött rabok

Cetlin üzentek őreiknek a fal átfúrásával megszökött rabok

Elektromos vágószerszámok segítségével megszökött két elítélt gyilkos egy szigorúan őrzött börtönből az egyesült államokbeli New York államban, nem messze a kanadai határtól – közölte szombaton a rendőrség. A hatóságok 250 embert, kutyákat és helikoptereket vetettek be a veszélyes bűnözők keresésére, Andrew Cuomo New York-i kormányzó vasárnap 100 ezer dolláros – fejenként 50 ezres – jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek.

A 48 éves Richard Matt és a 34 éves David Sweat cellaszomszédok voltak a Dannemora helységben lévő börtönben, amelyet eldugottsága és a vidék hűvös éghajlata miatt Kis Szibériának hívnak. A két rab szombatra virradóan szökött meg, az ágyukba kitömött ruhákat fektetve, hiányukat a reggeli ellenőrzéskor vették észre. Matt és Sweat egy sárga, öntapadós cédulán egy gúnyrajzot hagyott hátra a börtönőröknek, „legyen jó napotok!” felirattal.

A Remény Rabjai

Acélt és 61 centiméternyi téglafalat fúrtak át, és közműalagutakon keresztül jutottak ki a szabadba úgy, hogy közben elektromos vágószerszámokkal vágtak át minden akadályt. Azt egyelőre nem tudja a börtönszemélyzet, hogy a szerszámokat honnan szerezték, elképzelhető, hogy a karbantartóktól lopták el őket. A munkásokat a rendőrök kihallgatták.

A Reuters hírügynökség szerint a szökés módja hasonló ahhoz, amely a Stephen King regényéből készült, A remény rabjai című, 1994-ben bemutatott filmben szerepel.

Első és utolsó szökés

Hírdetés

Andrew Cuomo kormányzó az esetről tartott sajtóértekezletén elmondta, hogy a börtön 150 éves történetében ez volt az első szökés, agyafúrt módon hajtották végre, és a szökevények nagyon veszélyes bűnözők.

Richard Matt és David Sweat. Fotó: Europress/AFP

„Ez volt az első szökés 1865 óta, és garantálni akarom, hogy ez legyen az utolsó is” – mondta a kormányzó, aki szerint lehetetlen, hogy a többi rab és mások ne hallották volna meg a szerszámok keltette zajt. Kijelentette: kizárt, hogy a szökött fegyencek által használ búvólyukat kívülről befelé és ne fordítva fúrták volna.

Emberrablás, gyilkosság

Cuomo óvatosságra intette a környék és New York állam lakosságát. A két férfi elfogására 250 rendőrt, és helikoptereket is bevetettek.

Richard Mattet életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték rablásért, emberrablásért és gyilkosságért. Huszonöt év letöltése után szabadulhat. David Sweatet szintén életfogytig tartó börtönre ítélték egy seriffhelyettes meggyilkolásáért, akivel tizenöt lövéssel végzett, neki mindenképpen le kell töltenie a büntetését.

A dannemorai Clinton fegyház New York állam legnagyobb maximális biztonságú büntetés-végrehajtási intézménye.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »