Célszerű-e a közeljövőben diófákat telepíteni Kárpátalján?

Kárpátalján az ökológiai viszonyok ideálisak a dió termesztéséhez. De, mint tapasztaljuk, a hagyományos diótermesztésnek nincs jövője (lásd a kórokozók és kártevők elleni védekezést). Ne felejtsük el, ez a jövő kultúrája.

 A virágzás utáni permetezéseket a gnomóniás levélfoltosság elleni védekezés határozza meg. A fertőzés lehetősége a – június folyamán záruló – tavaszi hajtásnövekedés befejeződése után némileg csökken, majd a június végén és július elején meginduló nyári hajtásnövekedés kezdetétől újra erősödik. A nyár folyamán a dió baktériumos betegsége csak kedvezőtlen (hűvös, esős) időjárásban és elsősorban a tavaszi védekezés elmaradása esetén jelentkezik, azért kötelező az a két permetezés réztartalmú vegyszerekkel.

A gnomóniás levélfoltosság elleni nyári védekezést termőültetvényekben az almamoly elleni védekezéssel, nem termő diósokban a levéltetvek és atkák elleni védekezéssel kell kiegészíteni. Termőültetvényekben az almamoly elleni védekezést a levéltetvek elleni védekezéssel összekapcsolva célszerű végezni. A dióban élő almamoly és a levéltetvek elleni együttes védekezésre Mospilan, Karate Zeon rovarölő szereket használunk.

Közvetlenül a zölddió-szüret után ajánlatos réztartalmú szereket használnunk, amelyek a hatóanyaga réz-hidroxid, például Champion 0,3-0,5 %-osat; Fungural 0,3-0,5 %; Kodosaid 0,3 %-osat.

Az amerikai fehér medvelepke (szövőlepke) kártételének leküzdésére egyes években szintetikus piretroidokat használunk, például: Karate Zeon, Decis. De jó eredményeket lehet elérni ezen kártevők ellen bioszerekkel is, pl. boverin hatóanyagú bioszerrel.

Hírdetés

A diószüret után úgynevezett záró permetezést végzünk el ismét 0,5 %-os bordói lével vagy réz-hidroxid tartalmú szerekkel.

Aki a jövőben komolyabban szeretne foglalkozni diótermesztéssel, különös figyelmet kell fordítania a növényvédelmi munkálatokra, mert mint látjuk, az utóbbi években nagy pusztítást végeznek a betegségek: a dió baktériumos betegsége és egyes kártevők is, amire eddig nem is figyeltünk fel. Ennek leküzdésére jól felkészült, magas szaktudással rendelkező gazdának kell lenni. Elmúlt az az idő, amikor viszonylag könnyen, lényegében semmi védekezés nélkül tudtunk diót termelni. Ezért mindenkinek meg kell fontolni, hogy meg tud-e felelni a gyakorlatban a fennálló követelményeknek. Ma már lényegében nincs olyan növény, amit vegyszerek nélkül lehet termeszteni. Igaz, lehet csökkenteni a vegyszerek használatát bioszerekkel is, de a vegyszermentes technológia, ami jellemezte a diótermesztést évszázadokon át, sajnos már a múlté.

Az utóbbi 5-10 év során arra lehettünk figyelmesek, hogy a dió legveszélyesebb korokozói nem a gombák, hanem a baktériumok által okozta betegségek. Ezért a dió védelme új szakaszba lépett. A vegetációs időszak alatt épp rájuk kell odafigyelni. Mivel az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program”keretében több családi gazdaság kapott támogatást diófák telepítéséhez, ezért a következő cikkeimben rendszeresen tájékoztatom majd Önöket a védekezési módszerekről. A famosatást (kötelező elvégezni) ugyanazokkal a vegyszerekkel kell elvégezni, amelyekről az előző cikkeimben írtam (lemosó permetezés réztartalmú szerekkel, pl. Champion 0,5% + 2%-os Olemix). A famosatást a fák nyugalmi állapotában végezzük el.

Elérhetőségeim nem változtak, szívesen válaszolok kérdéseikre a 0503723469 vagy 0975166318 telefonszámokon.

Novák András, a Terra Dei szaktanácsadója


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »