Celsus könyvtára: 12 ezer tekercset tároló gyönyörűséges, klasszikus műemlék Epheszoszban

Celsus könyvtára az egyik legismertebb és leggyönyörűségesebb, klasszikus műemlék Törökországban.

Kr. u. 117-ben Galius Julius Aquila építette apjának, Gaius Julius Celsus Ptolemaeanus, Ázsia provincia kormányzója számára hatalmas mauzóleumként. Celsus Szardeiszben látta meg a napvilágot, ami egykoron Lüdia ókori királyságának fővárosa volt.

Az apszis alatt található szűk kripta a mai napig tartalmazza az adományozó földi maradványait rejtő szarkofágot. (Fig.5.) A márványtömbből vésett szarkofág 2,68 méter hosszú, 1,1 méter széles és 1,75 méter magas, Erósz és Niké által tartott virágfűzérekkel díszítették. Image credit: V. M Strocka

 

Atyja egy római lovag volt, majd miután Celsus jogot tanult, katonai karrierbe kezdett i. sz. 68-ban mint katonai vezért Alexandriában, azaz abban a térségben, ahová Titus Flavius Vespasianus császár nevezte ki.

 

Celsust egy kriptában temették el a könyvtár alatt egy gazdagon díszített mészkő szarkofágban. Az építmény mészkő homlokzatát egy kilenc lépcsős emelvényre helyezték, ami 17 méter magasságba vezet. A könyvtár mészkő kapuja az északi oldalra nyílik, és az adományozók, Mazaios és Mithridates, állították helyre még Augusztus császár ideében (i. e. 4. és 3. év során), illetve ők szentelték Augustus császárnak, minthogy Epheszosz kereskedelmi agorájának hatalmas bejárataként szolgált.

 

Celsus könyvtárában 12 ezer tekercset tároltak, s ezzel a harmadik legnagyobb könyvtár volt az ókori világban Alexandria és Pergamom mögött.

 

Celsus könyvtárának homlokzata éjszaka. Image credit: Austrian Archaeological Institute via wikipedia

 

Celsus könyvtárának adományozói feliratában, amit az alsóbb szint homlokzatára véstek fel a legdélibb fülke fölé, a következőt írták (ahogy Volker M. Strocka, egy német klasszikus régész idézi, aki 1967 óta rendszeresen részt vett az Epheszoszban zajló osztrák kutatásban és aki a Celsus-i Könyvtár rekonstrukciójáért volt felelős):

„Tiberius lulius Celsus Ptolemaeanus-nak, Ázsia konzuljának és prokonzuljának. Tiberius lulius Aquila Ptolemaeanus konzul, az ő fia építette a Celsus-i könyvtárt saját tőkéjéből, valamennyi dekorációval, szoborral és könyvvel együtt.”

 

„Emellett 25 000 dinárt hagyott a felszerelésekre és a könyvek beszerzésére, amiből 2000-t költöttek egy év alatt, így a fennmaradó 23000 éves kamatából fogják a könyvtárat fenntartani, illetve a gondozóit kifizetni, ami számukra Celsus születésnapján kiosztandó minden időkre. Ugyanakkor Aquila akarata szerint új könyveket fognak hozni minden évben. Emellett Celsus szobraira évente háromszor kell koszorúkat aggatni. Ezenfelül minden más szobrot évente, Celsus születésnapjának az ünnepén kell feldíszíteni.”

 

Celsus könyvtára, Epheszosz, Törökország. Image credit: Low Cost Europe Travel

 

„Miután ugyanezen örökösök megrendelték a könyvtár felszerelését 2000 dinár értékben, amit a fővárosból szállítottak, a könyvtár hivatalosan Celsus ünnepén (?) nyitott meg, azaz … hónap 17-én… az akaratának szövege szerint, semmilyen levonást vagy kiadást nem számítanak fel az állami alapokból, mivelhogy Aquila örökösei vitték véghez teljes egészében a munkát. Az akarat végrehajtója Tiberius Claudius Aristion volt…”

 

A könyvtár bejáratához kilenc lépcső vezet, amely három nagy ajtóval bír. Az ajtók fölé nagy ablakokat alakítottak ki, valamint egy másik szintet annak érdekében, hogy a fény bejuthasson a könyvtárba. A kéziratok tekercseit a falfülkék szekrényeiben tárolták. A könyvszekrények mögött kettős fal volt, hogy a hómérséklet és a nedvesség viszontagságaitól megvédjék a könyveket.

 

Hírdetés

 

Az épületnek szobrokkal díszített fülkéi vannak, amelyek eredetijének helyét ma másolatok díszítik. Az alakok a bölcsességet (Szófiát), a tudást/ismeretet (Episztemét), az intelligenciát (Ennoiát) és a Hősiességet (Aretét) jelképezik.

 

A könyvtárt vagy egy i. sz. 262-es földrengés rombolta le, vagy a gótok fosztották ki Epheszoszt, s nemsokkal utána felgyújtották. Szerencsére a homlokzat nagy része nem szenvedett komolyabb károkat, így igen jó állapotban napjainkig fenn tudott maradni.

 

A könyvárat az Osztrák Régészeti Intézet segítségével állították helyre, illetve az eredeti szobrokat a bécsi Epheszoszi Múzeumba szállították 1910-ben. Azonban úgy száz évvel ezelőtt még semmit sem tudtak a könyvtárról, mivel romjait a lerombolt Epheszosz város törmelékei borították be, amit a korai középkor tájékán hagytak el. 1903-ban a könyvtár homlokzatának maradványait, melyek a földrengés során leomlottak, az osztrák régészeti expedíciónak sikerült beazonosítania.

 

Emellett volt egy olyan auditóriuma is a könyvtár és a Márvány-út között, ahol előadásokat és beszédeket tartottak. Ez Hadrianus császár uralkodása alatt készült.

 

A cikk alapjául szolgáló forrás: http://www.ancientpages.com/2018/11/14/library-of-celsus-beautiful-classic-monument-in-ephesus-that-stored-12000-scrolls/

 

A cikket fordította és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

The post Celsus könyvtára: 12 ezer tekercset tároló gyönyörűséges, klasszikus műemlék Epheszoszban appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »