Cellájában ütöttek rajta a drogbárón

Cellájában ütöttek rajta a drogbárón

Nem akármilyen rajtütést hajtott végre a paraguayi rendőrség: a nyomozok ugyanis börtöncellájában rohantak le egy luxusvilla-szerű körülmények között sínylődő brazil drogbárót. Jarvis Chimenes Pavao ugyanis olyan színvonalon élt, amely sok szabad ember számára is elérhetetlen egész életében, miközben neki még ez sem volt elég, ugyanis állítólag már a szökését tervezgette.

Légkondicionáló, LED-tévé, saját könyvtár, három tágas szoba, köztük egy konferencia terem és egy minden igényeket kielégítő nagy konyha. Az ember nem egészen így képzeli el egy elítélt életét, bár egyes drogbárókról, vagy épp maffiavezérekről tudni vélik, elég komoly luxusban tengetik napjaikat a rácsok mögött. Ahogy az is ismert, a közép- vagy dél-amerikai börtönökben olykor sajátságos viszonyok uralkodnak, és sok minden elintézhető bent, ha az embernek van pénze. A paraguayi beszámolók és az AFP francia hírügynökség helyszíni fotóriportja alapján ezt a fényűzést eléggé csúcsra járatta egy brazil drogbáró, akit egyébként pénzmosás vádjában ítélték letöltendő börtönbüntetésre a hazájával szomszédos dél-amerikai országban.

Hírdetés

Jarvis Chimenes Pavaón ugyanis azért ütöttek rajta a saját, cellának nem igen nevezhető luxusbörtönében, mert nagyjából olyan életkörülmények között élt, mint amit sokan egy élet alatt sem tudnak még csak megközelíteni se. A brazil drogbáró ugyanakkor állítólag elégedetlen volt, s azt tervezte, megszökik a büntetés-végrehajtási intézményből, méghozzá úgy, hogy a hozzá bejuttatott robbanóanyagok segítségével lyukat üt a börtön falába, és így menekül el a hatóságok elöl.

Úgy tűnik, ez a terve végül a rajtaütés miatt kútba esett. A paraguayi hatóságok ugyanis azonnal elszállították a főváros, Asuncion mellett található Tacumbu börtönből egy másik intézménybe. Egyúttal határozottan jelezték, nem hajlandóak elnézni ilyen fényűzést, ezért a börtönapartmant lerombolták, hogy azt így később se tudja használni senki sem. Ennek – a riportok szerint – a helyi elítéltek nem igen örültek, mivel többen is igénybe vették Pavao „szolgáltatásait”, és egy bizonyos összeg fejében ők is élhettek, beköltözhettek a drogbáró részlegébe. Információk szerint ezért egy egyszeri ötezer dollárnak megfelelő összeget, illetve havi hatszáz dolláros „albérleti” díjat kellett fizetnie a börtönlakóknak. S hogy mennyire sajnálták „lakótársai” Pavao átszállítását, azt mi sem mutatja jobban, mint az egyik rab, Antonio Gonzalez egy mondata az AFP-nek: „ő volt a börtön legszerethetőbb lakója”.

A történet legmulatságosabb része mindenképpen az, hogy a brazil drogbáró DVD-filmgyűjteményében ott volt a kolumbiai „kollégájáról”, az 1993-ban megölt Pablo Escobarról most készült vadonat új tévésorozat, a Narcos is, amit Pavao előszeretettel nézett a börtönben. Az alkotást amúgy sokat kritizálták, s Escobar testvére finoman meg is fenyegette a sorozat készítőit, amiért nem kérték ki az ő véleményét a bátyjáról. A paraguayi hatóságok egyébként közölték, komoly vizsgálatot folytatnak arról, ki volt az a hatósági személy, aki mindezt a fényűzést megengedte a drogbárónak. Pavao jövőre szabadul, ám a tervek szerint kiadják Brazíliának, ahol ugyancsak vád alá helyezik majd.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »