Célba vehetik Hosszú Katinka tizenkét érmét

Célba vehetik Hosszú Katinka tizenkét érmét

Hosszú Katinka edzésben van, de merőben máshogyan, mint ahogyan az elmúlt hat évben, hisz december óta nem versenyez. Noha azt ígérte, márciusban már láthatjuk viadalon, egyelőre kevés az előjele annak, hogy mostanában visszatér a korábbi kerékvágásba. Az úszás szempontjából talán súlytalanabb évben meg is engedhetne nagyobb lazítást – az idei esztendő „mindössze” egy augusztusi Európa-bajnokságot és egy decemberi rövid pályás világbajnokságot tartogat a felnőtt úszók számára. Ha így tesz, már a hó végi országos bajnokságon megnyílhat az út az Iron Lady miatt eddig háttérbe szorult sportolók előtt.

Nimbuszából egy apró darabot egyébként a minap ledörzsölt az amerikai klasszis gyorsúszó Katie Ledecky, aki megjavította Hosszú 2012-es, 400 yardon elért egyetemi vegyesúszócsúcsát; tehát az az eddig csak gyorsklasszisként ismert Ledecky, aki két olimpiai ciklusnyival fiatalabb Hosszúnál, már most a női Michael Phelpsként emlegetik, és mindössze egyszer kapott ki eddigi világversenyein (a tavalyi vb-n, 200 gyorson az olasz Federica Pellegrinitől).

A jelen helyzetből kiindulva feltételezhetjük, hogy Hosszú versenyformán kívül lesz az ob idején vagy egyáltalán nem indul el a nagyheti (március 28-31.) debreceni viadalon. Ha ez így lesz, nem kevesebb mint

tizenkét tavalyi dobogós helyezése lesz kiadó más versenyzők számára, a tucatnyi éremből pedig aranyból hat lelhet új gazdára.

100 méteres gyorsúszásban már eleve csak 15 századdal kapott ki a tavaly év végén új erőre kapó „kávézós” Verrasztó Evelyn – a hazai ranglistavezető –, akinek amúgy volna miért elégtételt vennie gyerekkori barátnőjén: a 2010-es nagymedencés és a 2017-es rövid pályás Eb-n is egy századdal verte őt a győztes Iron Lady.

200-on rendkívül nagy a tülekedés – amint erről Verrasztó is beszélt lapunknak nemrég. A Hosszútól már tavaly is alig fél másodpercre lévő Késely Ajna nagy menetelésének egyik állomása lehet a szám besöprése, akár akkor is győzhet, ha Hosszú „teljes fegyverzetben” ott áll a rajtkövön Debrecenben – 400-on már

Hírdetés

http://mno.hu/

tavaly is verte őt Késely.

És akkor még nem beszéltünk a 2017-es kudarcnyár óta egy decemberi rövid pályás Eb-arannyal (400 m gyors) talpra állt Kapás Boglárkáról, de Verrasztó és Jakabos Zsuzsanna is odaérhet, nem különben a Késellyel egyidős, ifistaként is felnőtt ranglistavezető Barócsai Petra.

50 háton tavaly a Hosszú mögötti ezüstért folyt nagy küzdelem, Joó Sára két századdal verte Burián Katát (utóbbi az idei ranglistaelső az úszásnem mindhárom távján), idén az aranycsata lehet az övék. 100-on és 200-on Burián talán kevesebb esélyt ad másnak, a nagy ellenfele György Réka lehet, aki épp az ő rovására volt kint még a riói olimpián Hosszú mellett 200 háton, ahol az Iron Lady ezüstérmet szerzett. Talán érdekes, hogy a tavalyi ob-n (is) számhalmozó Katinkát 200-on már mind Burián, mind György „lenyomta”.

A 200 és a 400 méteres vegyesúszásról csak azért kell óvatosabban beszélni, mert Hosszú Katinka fölénye e két számban évek óta akkora – több testhossznyi, 3-4 másodperces –, hogy akár gyengébb felkészültségi állapotban is meg tudja védeni ob-aranyát. Kihívója azonban egyre több akad: Jakaboson és Verrasztón kívül barátkozik a számmal Kapás Boglárka és bizony Késely Ajna is, utóbbi fejlődik négyük közül a leggyorsabban.

Arról csak közvetlenül a verseny előtt lesz információ, hogy Hosszú Katinkának mik a tervei.

A magyar úszósport „zászlóshajójaként” megfelelő pozícióban van akkor is, ha tavasszal még nem méreti meg magát. Az Európa-bajnokság kapcsán az Iron Lady aránylag be van biztosítva, hisz a tavaly nyári, például vb-idők is beleszámítanak a kvalifikációba. A honi szövetség persze gyakran maga szabályozza a kijutási szintidőket és azok elérési időszakát is, de lapunknak korábban Sós Csaba egyértelművé tette, hogy igyekszik majd minél több versenyzőt Glasgow-ba vinni, ez számonként akár négy sportoló is lehetne.

Az esemény szerdai sajtótájékoztatóján az úszóválogatott szövetségi kapitánya azt is elmondta: az úszásban zajlik a generációváltás, Debrecenben a régi nagy sztárok és a fiatalok is versenyeznek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »