Cégtemető Orbán miniszterének lakásán

Cégtemető Orbán miniszterének lakásán

A rózsadombi Őzgida utcában álló sorházi lakás Orbán Viktor új miniszter asszonyának, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek tulajdonában áll. Az ide bejegyzett cégek döntő többsége zavaros körülmények között megszűnt vagy elköltözött az elmúlt egy-két évben – derítette ki a G7 gazdasági szakportál. Ellenőriztük, az Opten céginformációs rendszerében 65 vállalkozás szerepel vagy szerepelt ezen a címen, melyek jelentős része felszámolás vagy kényszertörlés alatt áll, valamint ez a hivatalos lakcíme is az új miniszternek.

A portál szerint a legtöbb ide bejegyzett vállalkozás Balogh Sándorhoz kötődik, akinek több, Afrikával foglalkozó alapítványa van. Részben az ő elgondolása alapján valósultak meg a nemzeti kereskedőházak, egyik szervezője volt a Budapest–Bamako Rallynak, és sok egyéb mellett a vizes vb-t szervező Bp2017 Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója is. Cégbirodalma több száz vállalkozásból áll, ez az általa is „Balogh Familynek” nevezett háló. A vállalkozások zöme nem a legbékésebb módon szűnt meg: szinte kivétel nélkül felszámolással vagy kényszertörléssel vezették ki őket. A G7 több forrásból is úgy tudja, Balogh és Bártfai-Mager házastársak voltak, 26 éves fiuk és 22 éves lányuk együtt több mint tíz cégben voltak vezetők.

A Balogh Family meghatározott szereplői, cégvezetői között található Szerbin Éva, Szerbin Judit, Ringer Ferenc és Ringer Ferencné is, akik az áprilisi NAV-feketelista szerint több mint 10 millió forinttal tartoznak legalább 180 napja a költségvetésnek. Szerbin Éva és Ringer Ferencné azon a másik, 2016-os NAV-feketelistán is szerepel, akiknél nagy összegű megállapítást tett az adóhivatali ellenőrzés: előbbinél 200, utóbbinál 185 milliós adóhiányt állapítottak meg a revizorok.

Maga Balogh is érintett ilyen óriási adóhátralékkal: a Szlovákiában bejegyzett Balokomo s.r.o. révén (melynek kézbesítési megbízottja az előbb említett Szerbin Éva) tulajdonosa a korábban Afrika Holding Zrt. néven működött Entebbe Investnek. E vállalkozás ugyancsak szerepel a NAV-feketelistán, a cégadatbázis szerint 260 milliós adótartozása volt.

Hírdetés

Egészen a közelmúltig, 2017. júliusig itt volt a székhelye a cégfelszámolásokkal foglalkozó Multi-Marketing Group Kft.-nek is, melynek tulajdonosa a Balogh Sándor Alapítvány, de a cégvezetők között ugyancsak megtalálható volt Szerbin Éva. A Multi-Marketing Group üzemelteti a cegshop.hu honlapot, az itt feltüntetett információk szerint

olyan vállalkozóknak nyújtanak segítséget, akik értékesíteni kívánják vállalatukat vagy befektetési lehetőségeket keresnek.

Mint írják, „diszkrét munkát” végeznek olyan ügyfeleknek, akiknek szükségtelenné, esetenként terhessé vált cégének eladása.

A lakásában működő céghálóról Bártfai-Mager annyit közölt, hogy az ingatlant 2004 és 2016 között egy könyvelőiroda használta, és a G7 ezzel kapcsolatos kérdéseire további információ nekik sem áll rendelkezésükre. Ez alapján a miniszter arról sem tudott, hogy saját gyerekei több céget is vezettek a lakásában. Balogh Sándor a G7 kérdéseire telefonon szintén egy könyvelőirodát emlegetett, később pedig azt írta, hogy 29 éve foglalkozik „egyebek mellett cégfelvásárlással”. A konkrét kérdésekre azonban írásban sem kívánt reagálni. A szűkszavú válaszhoz mindössze annyit tett hozzá, hogy „eddig is és ezután is betartja a jogszabályokat, amennyiben bármelyik hatóság szabálytalanságot tár fel, áll a vizsgálat elé, és az esetleg feltárt hiányosságot azonnal javítják”.

Balogh Sándort Seszták Miklós volt miniszterhez közelálló személynek tartják. A vizes vb szervezőbizottságának elnöke Seszták volt, de az eseményt szervező Bp2017 Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója, gyakorlatilag vezetője Balogh. A G7 forrásai közül egyik Baloghot egyenesen Seszták helytartójaként jellemezte. Az üzletember próbálta meg letárgyalni a szerződött szállodákkal azt is, hogy a szervezőknek ne kelljen kifizetnie a lefoglalt, de a pontatlan előzetes becslések miatt üresen álló szobákat. Ezek során az egyeztetések során állítólag jelezte, hogy a pénz visszakérése nem a saját ötlete volt, felülről kapott rá felkérést.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »