Cédrusfából készült betlehem és 54 méteres karácsonyfa áll majd idén a Szent Péter téren

Cédrusfából készült betlehem és 54 méteres karácsonyfa áll majd idén a Szent Péter téren

A közép-olaszországi Abruzzo tartomány hegyi települése, Rosello fenyveséből érkezik egy szép lucfenyő 2022 karácsonyára a Szent Péter térre; a cédrusfából faragott betlehemi jászlat az észak-olaszországi Friuli Venezia-Giulia régióban fekvő kisvárosból, Sutrióból küldik, és december 3-án este avatják fel ünnepélyesen – adta hírül október 29-én a Vatikánvárosi Állam Kormányzósága.

A karácsonyi ünnepkörre a Szent Péter téren felállítandó 54 méteres fenyőfa az Abruzzo tartomány déli részén fekvő Rosellóból származik. A kis hegyi falunak ma mindössze 182 lakosa van.

A VI. Pál aulába szánt betlehemet idén Guatemala kormánya ajánlotta fel. Egyszerű jelenet ábrázolja az Istengyermek születését, Szűz Máriát és Szent Józsefet, akiket három hódoló angyal vesz körül. A guatemalai mesterek által fából faragott alakokat tradicionális, élénk színű szőttesek díszítik.

A vatikáni Szent Péter téren december 3-án, szombaton 17 órakor avatják fel ünnepélyesen a betlehemet, ekkor kapcsolják fel a karácsonyfa fényeit. A betlehemi jelenet főszereplőjét, a Gyermek Jézust természetesen később, szenteste helyezik a jászolba.

A december 3-i avatási szertartást Fernando Vérgez Alzaga bíboros, a Vatikánvárosi Állam Kormányzóságának elnöke vezeti; Raffaella Petrini nővér, a kormányzóság főtitkára jelenlétében. Ezt megelőzően, december 3-án délelőtt az adományozók – Sutrio és Rosello települések, valamint Guatemala – küldöttségét kihallgatáson fogadja Ferenc pápa. A vendégek ekkor hivatalosan is bemutatják ajándékaikat.

*

A Sutrióból érkező betlehem cédrusfából faragott, életnagyságú szereplőit egy félköríves barlang előtt helyezik el. A helyi kézműves mesterek több mint száz éve ültetett cédrusfák tervszerű műveléséből származó faanyagot használtak fel a szobrok készítéséhez.

Hírdetés

Mária a Gyermektől balra térdel, fejét kendő takarja, karjait a Kisded felé nyújtja. Szent József a Kis Jézus jobbján áll, egyik kezében egy botot, a másikban lámpást tart. Természetesen nem hiányozhat az ökör s a szamár, sem az angyal a barlang felett. A hagyományos betlehemi jelenet alakjai mellett a mindennapi élet mozzanatait bemutató szereplők is láthatóak lesznek a Szent Péter téri betlehemi jászol körül: így például egy asztalos, Sutrio város kézműves mestereinek tiszteletreméltó foglalkozását jelképezve; egy szövőszéknél ülő nő, Carnia megyének jellegzetes női mesterségét megjelenítve; a carniai hegyvidék vándorkereskedője, aki gyalog indult el falujából a nehéz hegyi utakra, hátára erősített, fából készített puttonyával, melybe gondosan helyezte el portékáit, és így járt faluról falura, hogy eladja a faluközösség kézműves termékeit. Hosszú útjai során sok emberrel és családdal találkozott, akik gyakorta vendégül látták őt, és közben vásároltak tőle, vagy maguk termelte és gyártotta értékekre cserélték az általa kínáltakat. A sutriói betlehemes további jellegzetes szereplője a pásztorlányka, aki a hegyvidéket személyesíti meg, amely zöld fűvel és friss forrásaival kínál táplálékot az állatoknak; illetve egy carniai hegyi család, melynek tagjai – apa, anya és gyermekük – egymást átkarolva szemlélik a Kisdedet. Két másik kisgyermek is áll a jászol közelében, az élet és a jövő reménységét jelképezve; távolabb egy ember éppen felsegíti elesett társát, hogy együtt menjenek tovább a barlanghoz. Természetesen a napkeleti bölcsek sem hiányoznak a betlehemi jelenetből.

A Vatikáni Kormányzóság tájékoztatója felidézi: Szent II. János Pál 1978 karácsonyán meglepte az Örök Város lakóit és a zarándokokat a hagyományos betlehem mellett felállított karácsonyfával.

2022 karácsonyára a Szent Péter téren egy abruzzói hegyi faluból származó jegenyefenyőt (Abies alba) állítanak fel. A 920 méter magasan fekvő Rosello települést a kora középkorban a San Giovanni in Verde apátság bencés szerzetesei alapítottak; nevét az 1100-as években dokumentum említi. Közelében található a Szent Tamás titulusú románkori templom; egy kastély, valamint a Rosello természetvédelmi terület. A Rosello környéki jegenyefenyő-erdő fáinak egyik szép példánya a Vatikánba szállítandó 54 méter magas fenyőfa.

A Szent Péter téren a betlehemi jászol mellett elhelyezendő karácsonyfa díszeit egy rosellói pszichiátriai rehabilitációs intézet gondozottjai készítették.

A betlehem és a szép lucfenyő a karácsonyi ünnepkör végéig, 2023. január 8-áig, Urunk megkeresztelkedésének ünnepéig lesz látható a Szent Péter téren.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »