CDU kampányszakértő: Merkelnek annyi, de ki lépjen a helyére?

CDU kampányszakértő: Merkelnek annyi, de ki lépjen a helyére?

Michael Spreng, aki többek között Edmund Stoiber volt bajor kormányfő, a konzervatív CDU/CSU kancellárjelöltjének kampányfőnöke volt a 2002-es országos parlamenti (Bundestag) választáson. Michael azt mondta, hogy Angela Merkel német kancellár súlyos veszélybe került az európai migránskrízisben követett politikája miatt, egyetlen szerencséje, hogy egyelőre nincs senki, aki leválthatná.

Michael Spreng szerint a konzervatív CDU/CSU csak azért lojális Angela Merkelhez, mert vezetésével a pártszövetség megnyert sorban három Bundestag-választást és 10 éve hatalmon van. Angela Merkel „a hatalom garanciája, és ha dicsfénye halványulni kezd, a lojalitás is gyengül” – mondta a kommunikációs tanácsadó a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak.

Hírdetés

A kancellár „kétségtelenül veszélyben van”, és azzal a dilemmával szembesül, hogy „nem kezdhet radikális irányváltásba, mert azzal lerombolná a hitelességét” – mondta a tanácsadó.nIrányíthatatlan folyamatok is beindulhatnak, ha nem sikerül úrrá lenni a migránskrízisen, és a CDU leszerepel jövő tavasszal – tette hozzá a szakértő. Merkel megpróbálhatja lelkesíteni az embereket, hogy megmaradjon a lakosság segítőkészsége, és kérhet türelmi időt. Ez azonban nem lesz könnyű, mert „nem egy nagy szónok, nemigen tudja magával ragadni az embereket” – jegyezte meg Michael Spreng.

A CDU bajorországi szövetségese, a CSU továbbra is össztűz alatt tartja a kancellárt, és egyre erélyesebben sürgetik a menekültáradat feltartóztatását a CDU-ban és a konzervatívokkal kormányzó szociáldemokrata pártban (SPD) is. Felmerült az a követelés is, hogy zárják le a német-osztrák határt és vezessenek be menedékkérő-befogadási tilalmat.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke pedig egy szombati nyilatkozatában ismét kiemelte, hogy hiba volt beengedni a Magyarországról elindult menedékkérőket:

„Elértük a kapacitásaink határait, tovább már nem megy, és előttünk vannak a téli hónapok. Ha nem rántjuk el a kormányrudat és nem vetünk gátat a bevándorlásnak, akkor jön az összeomlás.”
   


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »