Catania patrónája, Szent Ágota segítsen kitartani a nehézségek idején

Catania patrónája, Szent Ágota segítsen kitartani a nehézségek idején

Zárt ajtók mögött tartották meg február 5-én a szicíliai város védőszentjének ünnepét. Salvatore Gristina érsek mutatott be szentmisét a cataniai székesegyházban. Szent Ágota példáját követve bízzuk az Úrra magunkat – buzdított a főpásztor. A hívek az érsekség Facebook-oldalán és YouTube-csatornáin követhették az élő közvetítést.

Szent Ágota tisztelete legyen töretlen bennünk; kövessük példáját. A mostani járvány idején hagyatkozzunk gyermeki bizalommal Istenre; őt hirdessük magunk körül, munkahelyünkön, környezetünkben. Nehézségek, sőt üldöztetés idején se szakadjunk el Krisztustól. Ebben példaképünk Szent Ágota. Kövessük őt, aki bátorítást jelent minden idők fiatal vértanúi számára – mondta homíliájában Gristina érsek.

Szent Ágota az Úrra bízta magát, aki befogadta őt. Rábízta Catania városát és egyházát, a családokat és minden tisztelőjét, akik bizalommal fohászkodnak hozzá. Nekünk is így kell élnünk. Egyre jobban rá kell hagyatkoznunk az Úrra, hogy feladatot bízzon ránk, és

Azokhoz, akik egészségi problémákkal küzdenek, akiknek nincs munkahelyük, akik emberi kapcsolataikban sérültek.

Az ifjú Ágota arra szólít minket, hogy álljunk a fiatalok mellé, akik ma nagyon sok nehézséggel küzdenek, különösképpen a pandémia idején – mondta a főpásztor.

Arra is kitért, hogy az ünnepségek a hagyománynak megfelelően január 24-én kezdődtek Cataniában, melyek a járványügyi helyzethez alkalmazkodva is alkalmat nyújtottak arra, hogy mind közelebbről megismerjék a fiatal vértanú bátor tanúságtételét.

Továbbra is Szent Ágotához fohászkodunk, legyen útitársunk e nehéz próbatétel idején – fogalmazott Salvatore Gristina érsek, kiemelve, hogy bár idén a megszokottól eltérően ünneplik a város védőszentjének liturgikus emléknapját, most újra rábbízzák a betegeket, az egészségügyi dolgozókat, az önkénteseket és a közjó felelőseit.

Hírdetés

*

Szülővárosa, a szicíliai Catania Szent Ágota vértanúságának első évfordulóján csodálatos módon megmenekült az Etna kitörésétől: a város lakói a szent sírjáról elhozott lepellel Ágota segítségét kérve vonultak a lávafolyam elé, amely február 5-én megállt, és a vulkán elcsendesedett. Attól kezdve a cataniaiak töretlenül őrizték Szent Ágota emlékezetét, őt hívva segítségül nehézségek idején.

(archív felvétel)

Szent Ágota vértanú szűz tisztelete Szicílián kívül is, az egész Egyházban elterjedt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »