Cãtãlin Ivan kérni fogja az Európai Parlament vezetõségét, hogy részesítse fegyelmi megrovásban Tõkés Lászlót

Cãtãlin Ivan kérni fogja az Európai Parlament vezetõségét, hogy részesítse fegyelmi megrovásban Tõkés Lászlót

Cătălin Ivan Európai Parlamenti képviselő azt nyilatkozta csütörtökön az AGERPRES hírügynökségnek, hogy benyújt a parlament vezetőségének egy dokumentumot a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) valós helyzetéről, és kérni fogja, hogy részesítsék fegyelmi megrovásban Tőkés Lászlót a parlament plénumában tett nyilatkozatáért.

‘A fake news ellen határozottan fellépő Európai Parlament nem tűrhet el látható rosszindulattal tett, hazug és manipulatív nyilatkozatokat. Tőkés László ismét bebizonyította, hogy nem több egyszerű eszköznél, amit Orbán Viktor Románia, és főleg a Hargita, Kovászna és Maros megyei románok ellen használ’ – nyilatkozta a képviselő.

Ivan ‘botrányosnak’ nevezte Tőkés László Fideszes képviselő csütörtöki felszólalását, ami nem maradhat büntetlenül.

Hírdetés

Tőkés László azt nyilatkozta csütörtökön, hogy ‘Szükségállapot alakult ki a romániai, magyar többségű Székelyföld központjában, Marosvásárhelyen’, ahol a magyar tanárok és diákok az ellen tiltakoznak, hogy ‘miután a hajdani magyar orvosi egyetemüket egy népes román egyetembe olvasztották, a soviniszta román egyetemi vezetőség lépésről lépésre tovább korlátozza az anyanyelven való tanuláshoz fűződő jogaikat’.

‘Az Európai Parlament joggal ítélte el a romániai jogállamiság siralmas helyzetét. Joggal várjuk el az Unió soros elnökétől, Romániától, hogy vessen véget magyarellenes politikájának, és biztosítsa az erdélyi magyarság alapvető emberi és közösségi jogait. Ennek részeképpen követeljük a magyar tanügyi autonómiát, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem eredeti formájában való helyreállítását! Az EU ne mérjen kettős mércével. Miközben oktalanul pártját fogja a Soros-féle CEU-nak, a romániai magyar egyetemet ne hagyja sorsára!’ – mondta Tőkés László.

Címlapfotó: Blikk

(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »