Castro buzeráns forradalma: a kubai alkotmány részévé tennék a ratyiházasságot

Castro buzeráns forradalma: a kubai alkotmány részévé tennék a ratyiházasságot

Az új kubai alkotmány megnyitná az utat az azonos neműek "házassága" előtt – közölte szombaton Homero Acosta, a kubai államtanács titkára az alkotmánytervezet parlamenti beterjesztésekor és a dokumentumról szóló vita megkezdésekor. Előtte a törvényhozás plenáris ülésén megerősítették az új kormányt.

Kuba kommunista, egyúttal férfipárti társadalmában az 1959-es forradalom után üldözték a homoszexuálisokat, sokukat kényszermunkatáborba zárták. Fidel Castro később bocsánatot kért az intézményes homofóbiáért. Részben Castro unokahúgának, Mariela Castrónak a közbenjárására pedig az utóbbi évtizedben az ország nagy utat tett meg a "melegek jogainak" érvényesítése terén. De az azonos neműek "házasságának" elismeréséig még nem jutottak el.

Hírdetés

Kuba lépése beleillik abba a latin-amerikai tendenciába, hogy az egyházak tiltakozása ellenére egyre több országban engedélyezik az azonos neműek "házasságát" – állapította meg a Reuters hírügynökség. Így volt ez Argentínában, Brazíliában, Kolumbiában, Uruguayban és Mexikó egyes részein. Kubában is öt protestáns egyház közös nyilatkozatot adott ki júniusban, amelyben kijelentették, hogy a Biblia szerint házasságot kizárólag egy nő és egy férfi köthet.

A parlamenti vita várhatóan három napig tart, és ha a képviselők elfogadják az alkotmánytervezetet, akkor azt népszavazásra bocsájtják. A referendum időpontját még nem tették közzé, de a várakozások szerint még az év végéig megtartják.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »