Čaputová: sok politikus nem tudatosítja a szavak hatalmát

Čaputová: sok politikus nem tudatosítja a szavak hatalmát

Egyes politikusok puszta számításból tesznek gyűlöletkeltő kijelentéseket, hogy meglovagolják a társadalmi elégedetlenség hullámait és abból politikai tőkét kovácsoljanak – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő a prágai Károly Egyetem Szociológiai Karának hallgatóival folytatott beszélgetésén – tájékoztatott a TASR tudósítója.

„Sok politikus nem tudatosítja a hatalmát, a szavak hatalmát, ez a gyűlöletkeltő megnyilvánulásokkal kapcsolatban is elmondható” – jelentette ki az államfő.

Ám szerinte ez még a jobbik eset, a másik az, amikor nagyon is tudatában vannak szavaik súlyának és szándékosan, számításból tesznek bizonyos kijelentéseket. „Csak azért, hogy növeljék és meglovagolják az elégedetlenség hullámait” – tette hozzá.

Ez is igazolja, hogy a politikusok komolyan befolyásolják, hogy milyen légkör uralkodik a társadalomban. Az államfő az intoleranciáról is beszélt, mint mondta, aki bármilyen módon úgymond kilóg a sorból, az válik a leggyakrabban a gyűlölet céltáblájává. A személyével kapcsolatos, nyilvánosan terjesztett hazugságokra is kitért a beszélgetés során.

Hírdetés

„Ez egy nagyon egyenlőtlen harc – a hazugságoknak mindig nagyobb, szinte korlátlan terük van, szemben az igazságéval” – mondta. A hallgatók számára a tisztesség erejét emelte ki.

– jelentette ki az államfő, példaként éppen a bársonyos forradalmat hozva fel, amikor a társadalom ereje képes volt megváltoztatni a rendszert. „Emellett képesek voltunk tisztességesen elválni” – jelentette ki Csehszlovákia szétválása kapcsán.

A beszélgetés címe „A gyűlöletbeszéd és az intolerancia megnyilvánulásai és a demokrácia eróziója a közösségi média korában” volt, részt vett rajta az egyetem dékánja és akadémiai szenátusának több tagja is.

Zuzana Čaputová a bársonyos forradalom előestéjén hagyományosan Csehországba látogat. Szerdán délután a prágai várban találkozott Miloš Zeman államfővel, majd a Nemzeti sugárúton megkoszorúzta a Bársonyos forradalom emlékművét.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »