Čaputová kezében van Mičovský lemondásának a sorsa

Čaputová kezében van Mičovský lemondásának a sorsa

Ján Mičovský lemondásának sorsa az államfő kezében van, Zuzana Čaputovának kell eldöntenie, mihez kezd a már benyújtott lemondólevéllel. Az mit sem változtat a helyzeten, hogy Mičovský visszavonta a lemondását – jelentette ki a TASR hírügynökségnek Peter Kresák alkotmányjogász, egykori politikus.

Hozzátette, mindenképpen szokatlan szituációról van szó. „Jogi szempontból csak az számít, hogy mit tesz az államfő. A visszavonás nem ütközik törvénybe, de ismét nagyon furcsa alkotmányjogi helyzet állhat elő” – szögezte le Kresák.

Hírdetés

„Mičovský bejelentése egy dolog, rendben van, de jogi szempontból semmit nem változtat az eddigi helyzeten” – szögezte le Kresák.

Emlékeztetett, hogy az előző kormány idején Miroslav Lajčák (Smer-SD) külügyminiszter 2018 végén benyújtotta a lemondását, mert a kormány nem hagyta jóvá az ENSZ marrákesi globális migrációs megállapodását. Az ezt követő koalíciós tanácskozás után Lajčák levélben értesítette az elnöki hivatalt, hogy visszavonja a lemondását, Andrej Kiska akkori államfő pedig ezt tudomásul vette.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »