Čaputová jelezte, hogy nem írná alá az 500 eurós választási jutalomról szóló törvényt

Čaputová jelezte, hogy nem írná alá az 500 eurós választási jutalomról szóló törvényt

Zuzana Čaputová államfő nem tudja elképzelni, hogy aláírná azt a törvényjavaslatot, amely parlamenti elfogadása esetén a választáson való részvételért 500 euróval jutalmazná a választópolgárokat. Érvelése szerint Szlovákiában számos terület forráshiánnyal küzd, és fontos megfontoltan és célirányosan kezelni a ráfordításokat. Az államfő erről Tőketerebesen, pénteken beszélt.

„Az ilyen ötleteknek hatalmas hatása van a költségvetésre, ezért inkább ötször meg kell fontolni, mielőtt bevezetik”

mondta. Hozzátette, hogy Kelet-Szlovákiában például a gyermekkórházak ágyakapacitásának bővítésére hiányzik a pénz, miközben egyesek olyan projektről szőnek álmokat, amely jogilag ellentmondásos lehet.

Hírdetés

A parlament a héten elutasította Igor Matovič OĽANO-s pártenök javaslatát a választáson való részvétel anyagi jutalmazásáról. Matovič azonban kitart, és újra beterjeszti a javaslatot, ráadásul kijelentette, hogy az OĽANO a jövőben csak olyan kormánykoalícióban hajlandó részt venni, ami kötelezi magát az 500 eurós jutalom bevezetésére.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy egy nemrégiben megjelent felmérés szerint a választási részvétel 67 százalék körül mozog, az 500 eurós jutalom esetében azonban 90 százalékra nőne az urnákhoz járulók száma. Nem mellesleg, Martin Slosiarik szociológus nemrég a balliberális Denník N-nek azt nyilatkozta, hogy a nem választók (akiket Matovič intézkedése mozgósítana) elsősorban a Smert és a Republikát erősítené. Ebből szempontból a liberális és a progresszív államfő vonakodása mögött sokkal inkább politikai, mint anyagi megfontolások húzódnak meg. Hozzátesszük, hogy a korábbi felmérések szerint a felvidéki magyar választók nagyjából 30 százaléka nem választó, így az intézkedés a magyar szavazási kedvet is befolyásolhatja. Az érem másik oldala, hogy egy 90 százalékos részvétel az őszi előrehozott választásokon a törvény elfogadásával közel kétmilliárd eurójába kerülne az államnak.

Teraz.sk, körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »