Čaputová csalódott Magyarországban, Szlovákia népe viszont Čaputovában, ha netán lettek volna illúziói

Čaputová csalódott Magyarországban, Szlovákia népe viszont Čaputovában, ha netán lettek volna illúziói

A szlovák államfő a lengyel köztársasági elnökkel, Andrzej Dudával tartott találkozóján megjegyezte, Ukrajnát mindenáron támogatni kell, beleértve az EU-tagjelölti státusz megszerzésére irányuló erőfeszítéseket is. Az olajembargó kérdése kapcsán bírálta a magyar vezetést, mondván, hogy csalódott Magyarországban.

„Szlovákia egységes uniós álláspontot képvisel, ez pedig az olajembargót is érinti. Az egész demokratikus világ, illetve az EU egysége is rendkívül fontos. Magyarország esete viszont más, s ez csalódást jelent számunkra” – nehezményezte. Szerinte Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormányának megközelítése sérti a visegrádi négyek együttműködésének alapelvét.

A hadpolitikai elemzés talajára lépve Čaputová kijelentette, Oroszország politikai szempontból már veszített az Ukrajna ellen folytatott háborúban, és reméli, hogy ez a győzelem hamarosan a hadszíntereken is megmutatkozik majd.

Hírdetés

Sajnos nem így történt, a szereptévesztésben lévő köztársasági elnök elfelejti, hogy ő mindenekelőtt ennek az országnak a népét köteles szolgálni, nem pedig Ukrajnáét, legyünk bármilyen szolidárisak is.

A sokak, de főként azt a bizonyos „egységes uniós álláspontot” vakon követők által kritizált Orbán-kormány azonban világosan átlátja, hogy az Európai Bizottságnak nincs olyan javaslata, amely kezelni tudná egy esetleges orosz olajembargó negatív hatásait, s ebből következően azt is, milyen hatalmas károkat okozna Magyarország számára, ha a brüsszeli javaslat a jelenlegi formájában hatályba lépne, az ugyanis teljes mértékben lerombolná országa energiabiztonságát.

Szlovákia vezetése azonban az idegen érdekeknek történő kóros megfelelési kényszerétől vezérelve, netán valós helyzete ismeretének teljes hiányában országa biztonságát bármely szempontból képes veszélybe sodorni, ezért ideje lenne a szomszéd bírálata helyett a hazai porta előtt kezdeni sepregetni és végre reálisan gondolkozni.

(NZS/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »